Söndag 13 Jun
Stockholm

Besvikelse inom (S) efter Omar Mustafas avgång

1 av 2
2 av 2

Omar Mustafas omtalade avgång har väckt upprörda känslor i de socialdemokratiska leden. "För första gången i mitt vuxna liv ifrågasätter jag meningen med partipolitiken", skriver Anna Kettner, tidigare socialdemokratisk landstingspolitiker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Svarade på kritiken

På fredagen, dagen innan avgången, publicerade Aftonbladet en debattartikel där Omar Mustafa svarade på kritiken.

Läs inlägget här.

STOCKHOLM. Omar Mustafa, nyvald partistyrelseledamot i Socialdemokraterna, har den gångna veckan anklagats för att ha samröre med kvinnofientliga, antisemitiska och homofobiska personer och rörelser i egenskap av ordförande för islamiska förbundet.

Partiledaren Stefan Löfven menade att Mustafas åtaganden inom islamiska förbundet strider mot de socialdemokratiska värderingarna.

– Det går inte att vara förtroendevald i socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart, sade partiledaren till TT. 

"Partiledningen tvingar mig"

Efter Löfvens uttalande meddelade Omar Mustafa under lördagen att han lämnar sina politiska uppdrag.

I ett öppet brev skriver han att "mängden av påhopp och utfrågningar har varit massiv under veckan som gått", och förklarar vad hans egentliga arbete inom islamiska förbundet går ut på:

"Mitt engagemang i det muslimska civilsamhället har alltid handlat om att jobba för rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter /.../ Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater. Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet", skriver Mustafa

Stor besvikelse bland troende

Omar Mustafas avsked och avgång har skapat känslostormar i de socialdemokratiska leden.

Mariam Osman Sherifay, ordförande i förskolenämnden i Sundbyberg, är en av flera troende socialdemokrater som har uttryckt oro:

Islamiska förbundets påstådda familjestadgar har fått mycket kritik. Men Mohammed Amin Kharraki, ledamot i förbundet, menar det inte existerar några stadgar över huvud taget.

– Kritikerna har fel och beskyllningarna är falska. De så kallade "familjestadgarna" är i själva verket en översatt religiös text som vi tidigare hade på vår hemsida i en avdelning bland massor av andra artiklar, säger Kharakki till TT.

Enligt Peter Weiderud, ordförande i Tro och solidaritet, en rörelse för socialdemokrater med religiös tro, ska många muslimska och kristna socialdemokrater vara besvikna. Weiderud menar att det kan komma att skada partiets relation till muslimer. 7 av 10 muslimer röstar på Socialdemokraterna. 

– Våra muslimska medlemmar är oerhört ledsna, besvikna och känner sig enormt missförstådda, säger Weiderud till TT.

"Vem är välkommen?"

Weiderud menar att debatten kantas av faktafel.

"Den gångna veckans debatt rymmer mycket av faktafel och missförstånd och där Omar tillskrivits åsikter som vi vet att han inte har /../ Socialdemokraterna har i val ett unikt stöd från Sveriges muslimer. Vi har nu ett gemensamt ansvar att se till att detta unika förtroende inte skadas mer än vad som redan skett", skriver han i ett pressmeddelande.

I ett blogginlägg frågar sig Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare och ordförande i Tro och solidaritets förbundsstyrelse, vem som egentligen är välkommen i Socialdemokraterna:

"Omar Mustafa är en muslimsk ledare som i en ofta konservativ kontext väljer att driva de frågor han som socialdemokrat tror på, däribland homosexuellas rättigheter, kamp mot antisemitism och kamp för jämställdhet. Om han inte är välkommen i partiet, vem är då välkommen?" skriver Bjereld

Skyller på media

Ulf Bjereld menar att media har stor del i det drev och den uppgiftsspridning som har uppstått.

"Det inträffade är djupt olustigt och väcker allvarliga frågor, både om mediers förmåga till källkritik under ett drev och om villkoren för muslimers politiska engagemang i Sverige i dag /.../ I väldigt många medier återgavs också påståendet att Islamiska förbundet hade en särskild "familjestadga", skriver Bjereld

"Varit en jobbig vecka"

Många har samtidigt riktat kritik mot partiledningen, med Stefan Löfven i spetsen, och menar att partiet har tvingat bort Mustafa.

Socialdemokraternas partisekretare Carin Jämtin säger dock till SVT att det inte var partiledningen som uppmanade Omar Mustafa att avgå.

– Vi har inte ställt något ultimatum att han ska avgå. Det är Stockholms arbetarkommun som fattat det här beslutet, säger Jämtin till SVT.

Enligt Jämtin har den gångna veckan tagit hårt på Socialdemokraterna.

– Det har varit en jobbig vecka för oss, och det är många sår som behöver repareras, säger Jämtin till SVT.

På Twitter har flera politiker och i övrigt politiskt engagerade personer uttryckt sitt stöd för Omar – och rasat mot Socialdemokraternas och medias hantering av ärendet.

Torbjörn Hållö, LO-ekonom, tidigare på Socialdemokraternas budgetkansli:

Anna Kettner, socialdemokratisk landstingspolitiker:

Många kräver att flera media, däribland Expressen, ska be om ursäkt för vissa av de uppgifter som spridits. 

En av många frågor är – hur skadar det här Socialdemokraterna?

Kommentera
Kopiera länk
Dela