I morgon ska ett hundratal socialdemokrater protestera och demonstrera utanför Socialdemokraternas hus.
1 av 2
I morgon ska ett hundratal socialdemokrater protestera och demonstrera utanför Socialdemokraternas hus.
Anna Ardin, på tankesmedjam Sektor3, är en av initiativtagarna.
2 av 2
Anna Ardin, på tankesmedjam Sektor3, är en av initiativtagarna.

Protestaktion mot Socialdemokraterna: "Vi kräver att de som ljugit ber om ursäkt"

Under måndagen ska socialdemokrater samlas utanför Socialdemokraternas hus i Stockholm för att protestera mot att Omar Mustafa tvingats bort. "Vi stöder den socialdemokratiska grundién om hur vi ska bygga ett samhälle. Men frågan är om det går att göra inom det här partiet?", säger initiativtagaren Anna Ardin till Nyheter24.


Omar Mustafas avskedsbrev

I sitt avskedsbrev, publicerat i Aftonbladet, skriver Omar Mustafa:

"Mitt engagemang i det muslimska civilsamhället har alltid handlat om att jobba för rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället.

Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater.

Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet", skriver Mustafa. 

Läs brevet i sin helhet här.

STOCKHOLM. Besvikelsen inom Socialdemokraterna, och bland många av deras väljare, är stor efter Omar Mustafas avgång.

Mustafa var fram tills i går nyinvald ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse men har under veckan varit hårt ifrågasatt på grund av sitt ordförandeskap i islamiska förbundet.

Många med koppling till partiet menar att det var ett drev, och en rad felaktiga uppgifter, som till slut lyckades fälla Mustafa.

Nu ska organisationen Hjärta - troende socialdemokrater i Stockholm anordna en stöddemonstration för Omar Mustafa.

"Otroligt många lögner"

Det är bland annat Anna Ardin, till vardags på tankesmedjan Sektor3, som ligger bakom initiativet efter att ha följt den senaste veckans debatt.

– Jag varit upprörd sedan i måndags då jag såg början av drevet. Sedan är det en otäck utveckling och otroligt många lögner som profilerats av stora debatterörer, som Mona Sahlin, och som folk ute i landet baserat sin uppfattning på, säger Ardin till Nyheter24.

Ardin menar att man inte har fått några bevis eller skäl till varför Omar Mustafa ansågs behöva lämna sin post. 

– Ingen har preciserat vad det är för skäl, mer än Veronica Palms uttalande om att "det blev för mycket", att det var en "ohållbar situation", vilket betyder att vi avsätter för att det går drev – inte vad de själva gör, säger Ardin.

Stella Grimberg, fackling-politisk ombudsman på SSU och Armin Heljo, distriktsombudsman på SSU, är ett av flera namn som har anmält sig till demonstrationen.

Ska konfrontera ansvariga

Stöddemonstrationen kommer att äga rum utanför Socialdemokraternas hus redan under måndagen. 

Och målet är klart:

– Vi ska träffa de som går hem från arbetet och dela ut flygblad. Vi ska visa att vi kräver att alla som står för lögnerna ska be om ursäkt. Att man måste kunna vara aktiv muslim och socialdemokrat samtidigt. Att det inte är okej att ha en bevisbörda på den som är anklagad. Man måste ha någon form av bevis. Man kan inte tvinga Omar att försvara sig utan att det finns några belägg, säger Ardin.

Flera  väljare tvekar

På demonstrationens Facebookevent är det ett flertal personer som har kommenterat och uttryckt oro och ilska inför den senaste veckans utveckling.

"Jag vet inte längre om jag kan rösta socialdemokraterna eller inte efter detta. Detta borde ha hanterats mer professionellt av ledningen", lyder ett av inläggen, men som är långt ifrån det enda.

– Vi stöder den socialdemokratiska grundién om hur vi ska bygga ett samhälle. Men frågan är om det går att göra inom det här partiet?

Diskussionen på Twitter har gått varm sedan det blev klart att Omar Mustafa avgår. Nedan följer ett axplock.

Torbjörn Hållö, LO-ekonom, tidigare på Socialdemokraternas budgetkansli:

Anna Kettner, f.d. socialdemokratisk landstingspolitiker:

Många kräver att flera media, däribland Expressen, ska be om ursäkt för vissa av de uppgifter som spridits. 

Många undrar hur det debatten kommer att skada Socialdemokraterna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.