Annie Lööf ljög - skyller på medarbetare igen

- 19/04/2013, 11:46
Lööf i blåsväder igen.
1 av 3

Lööf i blåsväder igen.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Näringsministern kramar statsministern under alliansmötet i Maramö.
2 av 3

Näringsministern kramar statsministern under alliansmötet i Maramö.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

KU-ordföranden Peter Eriksson.
3 av 3

KU-ordföranden Peter Eriksson.

Bertil Ericson / SCANPIX

När Centerledaren Annie Lööf frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott gav hon felaktiga uppgifter. Hon skyller det på sina medarbetare - och det är inte första gången hon gör det.

STOCKHOLM. I tisdags frågades näringsminister Annie Lööf (C) ut i riksdagens konstitutionsutskott. Det handlade om utlämningen av hennes departements kvitton och liknande för intern representation. Hon hävdade att Sveriges Radios Ekot aldrig fått en handling utlämnad - fast de faktiskt fått det.

– En minister ska inte ljuga, det finns tydliga skrivningar i konstitutionsutskottet och i riksdagen om det och särskilt gäller det när man ställs till svars och blir granskad inför konstitutionsutskottet. För då förutsätts man verkligen ha tagit reda på och kollat upp frågor innan man svarar, säger Peter Eriksson (MP), utskottets ordförande, till Sveriges Radio.

"Ber så klart hemskt mycket om ursäkt"

Eriksson menar att det hela är mycket allvarligt. Lööf skyller det hela på sina medarbetare.

– Jag har gått på det underlag som mina medarbetare tagit fram, säger hon till Sveriges Radio och fortsätter:

– Jag har ingen avsikt att undanhålla något från konstitutionsutskottet. Har jag farit med osanning där så ber jag så klart så hemskt mycket om ursäkt.

Skyllde på fel underlag i debatt

Det är dock inte första gången Lööf skyller på sina medarbetare efter att det kommit fram att hon ljugit. I partiledardebatten i riksdagen i januari gick hon till attack med argument som hade sakfel. Detta precis efter att hon anklagat Miljöpartiets Gustav Fridolin för att inte ha läst på.

Så här skrev hon på Twitter efteråt:

Ljög om månggifte

I samband med debatten om partiets idéprogram i vintras far Lööf också med osanning. Hon hävdade att hon aldrig varit för månggifte, något som sedan motbevisades av ett tidigare blogginlägg.

Lööf har haft en jobbig tid som partiledare. De senaste månaderna har hon dessutom kämpat med opinionssiffror långt under riksdagsspärren.