Omar Mustafa talar ut om Socialdemokraternas ultimatum.
1 av 3
Omar Mustafa talar ut om Socialdemokraternas ultimatum. - Foto: Victor Lundberg / SCANPIX SWEDEN
”Det fanns varken vilja eller kunnande att hantera drevet mot mig", säger han.
2 av 3
”Det fanns varken vilja eller kunnande att hantera drevet mot mig", säger han. - Foto: Montage: Claudio Bresciani / JAN ERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Många har reagerat mot drevet. Bilden är tagen från en demonstration i Stockholm.
3 av 3
Många har reagerat mot drevet. Bilden är tagen från en demonstration i Stockholm. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Omar Mustafa: De visste att jag inte gjorde fel

Kände sig sviken. Omar Mustafa talar ut om drevet, känslorna och besvikelsen som uppstod efter avsättningen: "Sågs som en belastning och de bad mig att lämna min plats", skriver han i ett mejl till SvD.


Bjöd in för att föra en dialog

Kritiken mot Omar Mustafa kom efter att personer som ansetts ha antisemitiska åsikter bjudits in för att tala hos Islamiska förbundet, där Omar är ordförande. Mustafa menar däremot att han ”varit tydlig med att sådana typer av inbjudningar alltid har syftat till att föra dialog med etablerade muslimska personligheter utan att för den delen dela alla deras åsikter". Detta räckte dock inte för Löfven och partistyrelsen.

– Han kunde inte bringa tillräcklig klarhet i om han skulle fortsätta bjuda in de här personerna, sa Löfven under en presskonferens på fredagen.

Det har gått en vecka sedan Omar Mustafa tvingades avgå från Socialdemokraternas partistyrelse. 

Nu berättar han om sin syn på partiets hantering av ärendet. 

”Det fanns varken vilja eller kunnande att hantera drevet mot mig, trots att de mycket väl vet att jag inte gjort något fel och att drevet fått en islamofobisk karaktär”, skriver han till Svenska Dagbladet

Islamofobi inom partiet

Nollpunkten nåddes när partiledningen tydligt meddelade att det saknades förtroende för honom. 

Samtidigt upplevde Omar att "man utan eftertanke vek sig för islamofoba krafter inom och utanför partiet”. Han understryker också att Stefan Löfvens uttalande om att det inte går att vara förtroendevald socialdemokrat om man inte kan stå upp för partiets värderingar, saknar belägg.

”Det är tråkigt att det här uttalandet gjordes utan att ta reda på att jag självklart står upp för alla människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män", förklarar han för SvD.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!