Onsdag 30 Nov
Stockholm

SD:are har rötter inom nazistorganisation

SD:s Martin Björkert (mitten) har ett förflutet inom NSF, skriver Expo Idag.
1 av 4
SD:s Martin Björkert (mitten) har ett förflutet inom NSF, skriver Expo Idag.
Martin Björkert sitter med i Sverigedemokraternas styrelse i Norrköping.
2 av 4
Martin Björkert sitter med i Sverigedemokraternas styrelse i Norrköping.
Martin Björkert.
3 av 4
Martin Björkert. Foto: Facebook/privat
Tidigare gick Svenskarnas parti under beteckningen Nationalsocialistisk Front, även känt som NSF.
Observera att personerna på bilden inte har någon direkt koppling till artikeln.
4 av 4
Tidigare gick Svenskarnas parti under beteckningen Nationalsocialistisk Front, även känt som NSF. Observera att personerna på bilden inte har någon direkt koppling till artikeln. Foto: Scanpix

Martin Björkert sitter med i Sverigedemokraternas styrelse i Norrköping. Men enligt Expo Idag har Björkert även ett förflutet inom den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ny information fällde Patrik Ehn

Patrik Ehn var under 1980-talet aktiv i det nazistiska Nordiska rikspartiet och han senare gick med i den nazistiska Föreningen för Sveriges framtid.

Men han ska tidigare ha på ett trovärdigt sätt distansierat sig från "sitt förflutna", enligt SD. Anledningen till medlemsutskottets utredning ska ha varit att ny information lämnats som innebär att hans "ideologiska övertygelser" måste ses över.

I mars kunde Nyheter24 avslöja att han utesluts ur partiet

NORRKÖPING. Expo Idag kan avslöja att Martin Björkert, som nyligen valdes in i styrelsen för SD i Norrköping, samt är vice ordförande för Sverigedemokratisk ungdom i Östergötland, har ett förflutet inom den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front, NSF.

Den organisation som sedermera blev Svenskarnas parti.

Björkert ska ha varit medlem i NSF under 2002 men lämnat efter ett till två år.

Förnekar koppling

– Jag träffade honom. Han var med ett kort tag och var aktiv under några månader bara, men som sympatisör var han kvar lite längre, säger en tidigare medlem i NSF till Expo Idag.

Björkert själv slår ifrån sig anklagelserna. Trots att Expo Idag har kommit över ett tidigare medlemsregister – i vilket Björkerts namn finns med.

I ett sms skriver han att "det inte är sant" och att han är "motståndare till rasism och främlingsfientlighet".

Kommer att utredas

Clara Aranda är ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening i Norrköping.

Hon säger sig inte känna till Martin Björkerts förflutna.

"Martin har aldrig påvisat någon form av ideologisk avvikelse och står bakom Sverigedemokraterna och vår politik till fullo, självklart kommer jag behöva ta en diskussion med honom om detta och även diskutera det vidare med styrelsen. Om det påverkar hans ställning i kommunföreningen kan jag inte svara på i nuläget men självklart är det något som vi kommer att utreda", skriver hon i ett mejl till Expo Idag.

När Nyheter24 når Sverigedemokraternas presschef, Martin Kinnunen, vill han inte kommentera uppgifterna.

– I det här fallet är det uppenbart ord mot ord så det är ingenting jag tänker kommentera, säger Kinnunen. 

Vill ändra partiet

SD:s problem med partimedlemmar som har rötter inom nazistiska organisationer har varit många sedan Jimmie Åkesson lanserade "Nolltoleransen" i höstas.

13 mars kunde Nyheter24 avslöja att Patrik Ehn, då gruppledare för Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen, skulle komma att uteslutas ur partiet.

Anledningen var Ehns "ideologiskt avvikande" åsikter och att han varit aktiv i det nazistiska Nordiska rikspartiet, samt att han senare gick med i den nazistiska Föreningen för Sveriges framtid.

– Det är inget nytt att partiledningen jobbar stenhårt på att ändra hela partiet i grunden. Man vill komma bort från rättshaverister och folk med tveksamma värderingar, sade en SD-källa till Nyheter24 då.

"Svikit de etniska svenskarna"

Tidigare under våren har även Mikael Höglund, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Upplands-Bro, varit i blåsväder efter att ha påstått att judar styr USA.

Han funderade även på att gå med i nazistiska Svenskarnas parti.

– Jag började fundera på SvP när Sverigedemokraterna började jävlas med medlemmarna. Jag har ännu inte riktigt kollat vad Svenskarnas parti är för några. Jag får se hur jag gör. Jag är egentligen sosse, men sossarna har svikit de etniska svenskarna, säger han och förtydligar att han inte tänker gå med i partiet om det visar sig att medlemmarna är nazister, säger Höglund till Expo Idag då.

Under april har det dessutom framkommit att Sverigedemokraternas styrelse i Höör ska granskas efter att en av medlemmarna, Jan Bengtsson, avslöjats ha deltagit vid ett nazistiskt tältläger 1996. På mötet ska deltagarna bland annat ha anordnat ett bokbål.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.