Slåss om väljarna.
1 av 4
Slåss om väljarna. - Foto: SCANPIX
Göran Hägglund planerar en offensiv.
2 av 4
Göran Hägglund planerar en offensiv. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Är ute efter Åkessons väljare.
3 av 4
Är ute efter Åkessons väljare. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Upploppen i Husby används som murbräcka.
4 av 4
Upploppen i Husby används som murbräcka. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Kristdemokraternas nya plan - locka väljare från Sverigedemokraterna

I dag är det partiledardebatt i riksdagen och Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund planerar att gå hårt åt de andra partiledarna.


En ny inriktning

Kristdemokraternas nya hårdare attityd är helt klart en en ny taktik, säger statsvetaren Peter Esaiasson:

– Det är helt klart en agendaförflyttning vi ser. Man för fram andra frågor än de man brukar. Partier vill väldigt sällan erkänna att de tagit ett beslut att förändra sig. Det man gör är att porträttera en ny politik, eller åtminstone en agendaförflyttning, som att det är något man tyckt hela tiden. De gör det här för att profilera sig, och ge skäl att rösta på dem, säger han till Expressen.

STOCKHOLM. Kristdemokraterna har under en längre tid halkat efter i opinionsmätningarna. Nu har man en plan för att stärka sitt stöd.

– Man vill locka sådana som tycker att Sverigedemokraterna har en poäng, men inte vill rösta på dem, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap till Expressen.

"Hårdare straff"

Utgångspunkten för den nya attityden är de upplopp, med epicentrum i Husby, som skakade Stockholm för några veckor sedan. Under dagens partiledardebatt kommer partiledaren Göran Hägglund, enligt uppgift, att utgå från just dessa, både under sitt eget tal och i frågorna till de andra partiledarna.

– Hårdare straff ska naturligtvis alltid diskuteras. Men detta handlar mycket om hårdare krav i skolan till exempel. Man ska inte acceptera dålig disciplin, och accepteras inte det finns tydliga sanktioner. Vi kan välja att göra rätt eller fel. Vi har ett ansvar för våra egna liv, oavsett under vilka livssituationer vi lever i, säger Hägglund till Expressen.

"Offermentalitet"

Grunden till upploppen i bland annat Husby finns i att det enligt Göran Hägglund byggts upp en kultur av till viss del självvald utsatthet, det säger han pressekreterare Johan Ingerö:

– Det man kallar för offermentalitet ibland. Det är ingenting som började i tuffa områden utan det börjar i politiken. Vi har sänkt förväntningarna på folk. Vi har sagt att om inte allting är busenkelt är det rimligt att man hivar sten, det är ett resonemang som Göran Hägglund tar avstånd ifrån, säger Ingerö till Expressen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!