Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna missade partistöd - hade inget bankkonto

- 12/06/2013, 16:23
Sverigedemokraterna och Anna Hagwall har problem i Rättvik.
1 av 3

Sverigedemokraterna och Anna Hagwall har problem i Rättvik.

SCANPIX

Nu ska man lösa problemet med bankkontot.
2 av 3

Nu ska man lösa problemet med bankkontot.

Scanpix

Men precis som på många andra ställen runt om i landet har man problem med tomma stolar.
3 av 3

Men precis som på många andra ställen runt om i landet har man problem med tomma stolar.

BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Sverigedemokraterna i Rättvik har fortfarande inte fått något partistöd - eftersom att de inte anmält något kontonummer som pengarna ska föras in på.

RÄTTVIK. Sverigedemokraterna i Rättvik har under de två senaste åren haft rätt till partistöd. Sammanlagt handlar det om 35 000 kronor som skulle ha kommit partiet tillhanda. Men man har inte inkasserat ett endaste öre. Anledningen? Partiet har inte angett något bankkonto att skicka pengarna till.

– Vi har mejlat och bett om ett kontonummer, men inte fått något svar, säger man vid kommunens ekonomikontor till Dala-Demokraten.

"På rätt väg"

Något som Anna Hagwall, Sverigedemokrat från Rättvik och Erik Almqvists ersättare i riksdagen, vidimerar för tidningen.

– Ja, vi har inte haft möjlighet att ordna fram det tidigare. Men nu har vi bildat en kommunförening och har en ordförande så nu finns förutsättningarna för oss att få partistödet. Vi är på rätt väg, säger hon till Dala-Demokraten.

Dålig närvaro på fullmäktigesammanträden

Sverigedemokraterna har haft stora problem i Rättvik sedan förra valet. Man har saknat representation vid nästan hälften av fullmäktigesammanträdena sedan dess, endast vid nio av 16 sammanträden har partiet funnits representerat.

– Det har slumpat sig så att vi inte haft så bra närvaro, säger Hagwall till Dala-Demokraten.

Partiet har sedan Lars-Erik Lohman och Hans Olsson lämnat Rättvik endast representerats av Hagwall som alltså missar många möte på grund av sin plats i riksdagen.

– Och något fjärde namn kan vi inte kalla in. Vi var ju bara tre valbara, säger Hagwall till Dala-Demokraten.

Problem även i framtiden?

Nu kommer partistödet antagligen att betalas ut i efterhand, skriver Dala-Demokraten, men fortsätter problemen med tomma stolar och låg representation kommer det troligen att vara slut med det.

Ett nytt lagförslag från regeringen föreslår nämligen att partistödet inte längre ska delas ut för tomma mandat. Något som skulle slå allra hårdast mot Sverigedemokraterna som saknar representation på 51 mandat runt om i landet.