Sverigedemokrater lyssnar på Jimmie Åkessons tal i Almedalen.
1 av 5
Sverigedemokrater lyssnar på Jimmie Åkessons tal i Almedalen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Enligt en källa till Nyheter24 blev partikollegorna upprörda när de såg att den anmälde mannen åkt till Visby på eget bevåg.
2 av 5
Enligt en källa till Nyheter24 blev partikollegorna upprörda när de såg att den anmälde mannen åkt till Visby på eget bevåg. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Den anmälde personen saknade officiella uppdrag där, hade eget boende och betalade sin resa själv.
3 av 5
Den anmälde personen saknade officiella uppdrag där, hade eget boende och betalade sin resa själv. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Mannen nekar till alla anklagelser.
4 av 5
Mannen nekar till alla anklagelser. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Kvinnan valde att anmäla först den 9 juli, efter några dagars funderande.
5 av 5
Kvinnan valde att anmäla först den 9 juli, efter några dagars funderande. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Är man polisanmäld ska man inte vara politiker"

SD-politikern som anmälts för våldtäkt räknar med att bli friad. Kvinnan som anmält menar att de var på väg att bli vänner – sen kom trakasserierna. Samtidigt kan Nyheter24 avslöja att partiet inte ville ha honom i Almedalen från första början.


Sextrakasserier

En av Sverigedemokraternas absolut högsta tjänstemän sparkades i mars i år. Anledningen var anklagelser om sexuella trakasserier från flera kvinnor i partiet. Enligt en källa till Nyheter24 var det partisekreteraren Björn Söder som personligen såg till att mannen fick gå.

STOCKHOLM. Sverigedemokraten som misstänks för våldtäkt av en partikollega i Almedalen skulle aldrig ha varit där. Åtminstone inte om partiet fått bestämma.

Den numera avhoppade SD-toppen åkte dit på eget bevåg, trots att han hade andra åtaganden genom sitt lokala uppdrag. Enligt en källa till Nyheter24 var reaktionerna hårda från partikollegorna i riksorganisationen när de såg att han var på plats.

"Var ej i Visby på tjänsteuppdrag"

SD:s presschef Martin Kinnunen vill inte kommentera hur partiet reagerade, men bekräftar att mannen saknade uppdrag.

– Personen var ej i Visby på tjänsteuppdrag då han saknar tjänst inom riksorganisationen. Hans resa var ej bokad via partiet och han bodde ej tillsammans med partiets tjänstemannastab, säger han till Nyheter24.

Mannen: "Räknar med att bli friad"

Den misstänkte SD-politikern har tidigare arbetat högre upp i partiet. Han ser inte att det finns något han gjort som skulle kunna leda till en anmälan.

– Jag räknar absolut med att bli friad, säger han till Nyheter24.

Var det självklart för dig att lämna ditt uppdrag?

– Jag blev sverigedemokrat tack vare kriminalpolitiken. Om man har en anmälan mot sig kan man inte samtidigt tala om att införa hårdare straff. Är man polisanmäld kan man inte vara partipolitiskt aktiv.

Mannen beskriver det som "mycket möjligt" att han efter ett eventuell friande åter söker sig till Sverigedemokraterna.

Kvinnan: "Vi var på väg mot vänskap"

Både kvinnan som anmält och den anmälde mannen menar att de hade en vänskaplig relation.

– Jag såg henne som en god vän så därför blev jag väldigt förvånad, säger han.

– Vi var på väg mot vänskap men sen började de här trakasserierna och då sa jag att jag bara ville ha en professionell relation, berättar den kvinnliga partikollegan för Nyheter24.

Utöver den misstänkta våldtäkten har hon även anmält honom för två fall av sexuellt ofredande som ska ha ägt rum i Mellansverige mellan midsommarhelgen och Almedalsveckan.

Rådfrågade partiet innan anmälan

Redan innan anmälan gjordes hade hon kontakt med partiets säkerhetsavdelning för att fråga om råd. Och det dröjde innan hon anmälde, bland annat efter att familjen avrått henne.

– Jag var tvungen att tänka igenom det en extra gång. Det var en process, säger kvinnan.

Enligt Aftonbladet har Sverigedemokraterna parallellt med polisens förundersökning satt igång en egen utredning för att ta reda på vad som hänt. Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund har varit i kontakt med anmälaren för att visa partiets stöd.

– Jag var tydlig mot henne att vi finns här om hon vill prata, vi har sagt att vi kan hjälpa henne med juridiken, hon har också fått klart för sig att jag och säkerhetsavdelningen finns tillgängliga, säger han till Aftonbladet.

– Jag är positivt överraskad för jag trodde att man från partiets sida skulle vara mindre benägna att diskutera detta innan myndigheterna gjort sitt, säger kvinnan om stödet.

Vaknade upp med mannen

Den kvinnliga partikollegan har beskrivit hur hon vaknade i sin säng och såg mannen ligga där, trots att de inte gått och lagt sig tillsammans. Mannen vill inte berätta sin version, eftersom inga förhör ännu hållits.

– Jag anser att myndigheterna först ska få höra min version, jag vill inte föregå utredningen, säger han.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.