André Assarsson rörde upp känslor på Twitter.
1 av 3
André Assarsson rörde upp känslor på Twitter. - Foto: Faksimil Twitter / SCANPIX
Höyreledaren Erna Solberg.
2 av 3
Höyreledaren Erna Solberg. - Foto: NTB scanpix
Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen.
3 av 3
Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen. - Foto: NTB scanpix

M-topp jämförde V med främlingsfientligt parti

Moderaten André Assarsson har mottagit stark kritik på Twitter efter att han jämfört norska Fremskrittspartiet med svenska Vänsterpartiet. "Extrema krafter", skriver han.


STOCKHOLM. I dagarna har många delat farhågorna om att norska Höyre vid en valseger på måndagen kan komma att samarbeta med främlingsfientliga Fremskrittspartiet.

På måndagsmorgonen blev det en mindre storm på Twitter sedan moderaten André Assarsson jämfört samarbetet med att ta in Vänsterpartiet i en svensk regering. Här är tweeten som låg bakom den stora upprördheten bland framför allt vänsterpartister och socialdemokrater:

"Vill förbjuda företags rätt att existera"

Assarsson är chefsstrateg och tillförordnad kanslichef för Moderaterna i Stockholms läns landsting. Han har tidigare varit vice förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf). Efter att ha fått kritik förklarade han att han menar att båda partierna är "extrema". Bland annat menar att han Vänsterpartiet vill "förbjuda företags rätt att existera":

Bakgrunden är V-kravet på att stoppa vinster i välfärden. Norska Höyre – Moderaternas systerparti – vill dock inte heller tillåta vinstuttag i exempelvis friskolor.

"Extrema krafter"

Efter att ha ifrågasatts kallar Assarsson Fremskrittspartiet och Vänsterpartiet för "extrema krafter":

Han har dock även varit tydlig med att han tycker det är fel av Höyre att vilja släppa in Fremskrittspartiet i regeringen – liksom om Moderaterna skulle bjuda in Sverigedemokraterna. 

Vill inte svara på frågor

Nyheter24 har sökt Assarsson via telefon och sms. Han har inte återkommit, men fortsatt att twittra. Han har svarat till vissa kritiker att han kanske ska vara mer försiktig nästa gång.

Fremskrittspartiet har gjort sig känt för högerpopulism och främlingsfientlighet men kallar sig själva "ett liberalistiskt folkparti". På senare år har partiet blivit känt som det terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik engagerade sig i som ung.

Partiledaren Siv Jensen har velat distansera sig från Sverigedemokraterna, som Fremskrittspartiet annars brukar jämföras med.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!