Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utvisning av hemlösa och specialfängelser – här är SD:s motioner

- 17/10/2013, 14:13 -
Nyheter24 har gått igenom SD:s motioner hösten 2013.
1 av 10

Nyheter24 har gått igenom SD:s motioner hösten 2013.

Tomas Oneborg / TT BILD

Kent Ekeroth.
2 av 10

Kent Ekeroth.

ANDERS WIKLUND / TT BILD

Björn Söder.
3 av 10

Björn Söder.

TT BILD

Richard Jomshof.
4 av 10

Richard Jomshof.

JANERIK HENRIKSSON / TT BILD

Mattias Karlsson.
5 av 10

Mattias Karlsson.

TT BILD

Sven-Olof Sällström.
6 av 10

Sven-Olof Sällström.

Bertil Enevåg Ericson / TT BILD

Mikael Jansson.
7 av 10

Mikael Jansson.

HENRIK MONTGOMERY / TT BILD

Thoralf Alfsson.
8 av 10

Thoralf Alfsson.

HENRIK MONTGOMERY / TT BILD

David Lång.
9 av 10

David Lång.

HENRIK MONTGOMERY / TT BILD

Julia Kronlid.
10 av 10

Julia Kronlid.

Vilhelm Stokstad / TT BILD

De sverigedemokratiska motionerna 2013 innehåller såväl krav på högre straff och minskad invandring som förbud mot fyrverkerier och böneutrop.

348 motioner. Så många skickade Sverigedemokraternas riksdagsledamöter tillsammans in under den allmänna motionstiden. Och det handlar om allt från sametinget till halalslakt och politisk tevereklam.

Precis som tidigare så vill skandalmannen Kent Ekeroth, tidigare kriminalpolitisk talesperson, införa hårdare straff. Han föreslår sänkt straffmyndighetsålder från 15 till 13 år. I motionen "Fängelselyx" föreslår Ekeroth att det ska byggas ett fängelse med lägre standard för utländska medborgare.

"Denna nya form av kriminalvårdsanstalt ska vara human men spartansk – mat och husrum ges, men i övrigt inga former av ”fängelselyx” – d.v.s. ingen hög standard eller några rehabiliteringsåtgärder", skriver han i motionen.

Även de som dömts till "riktiga livstidsstraff" (ett annat förslag) ska placeras på de nya anstalterna.

Tillsammans med den kriminalpolitiske talespersonen Richard Jomshof föreslår Ekeroth även att tulltjänstemän ska kunna vara beväpnade. Detta för att tjänstemännen annars kan släppa in grovt kriminella personer av rädsla för sin egen säkerhet. 

Vill låta polisen föra register

Även när det gäller olika typer av registrering i samband med brott har SD flera förslag. I flera motioner förs krav fram om att arbetsgivare ska kunna begära ut utdrag ur belastningsregistret. Ekeroth och Jomshof vill göra det lättare för polisen att föra register över personer efter bland annat etnisk eller religiös tillhörighet, alltså ungefär som polisen gjort i fallet med romregistret.

Thoralf Alfsson vill bland annat att Brottsförebyggande rådet ska ta fram en rapport över invandrares brottslighet.

"Det är hög tid att ge Brå i uppdrag att genomföra en ny studie av hur brottsligheten bland svenskar och invandrare och invandrares barn utvecklats sedan senaste studien", skriver han i motionen.

Alfsson vill även att dubbla medborgarskap ska redovisas i folkbokföringen. 

Utvisa hemlösa

Kravet för medborgarskap tas upp av Mikael Jansson som tillsammans med David Lång bland annat kräver att man för att bli svensk medborgare ska "svära trohet mot kungen".

Lojaliteten mot Sverige är också viktig för försvarsmakten, menar Björn Söder som kräver att man inte ska kunna söka till det militära om man har dubbla medborgarskap. Man ska också ha varit bosatt i landet i minst tio år, menar han.

När det gäller utvisningar och invandring har partiets ledamöter flera förslag. I en av Ekeroths motioner föreslår han att personer som är hemlösa och saknar svenskt medborgarskap ska utvisas.

"Jag anser att den bästa hjälpen mot hemlöshet ges utifrån en kontext av kulturell förståelse där den hemlöse också har bättre chans till dessa förutsättningar. Det är därför bättre om utländska medborgare som hamnat i en situation av hemlöshet i Sverige återvänder till sina ursprungsländer där denna kontext återfinns", skriver han.

Johnny Skalin vill att samtliga länder som inte intecknar ett "återtagandeavtal" med Sverige ska tilldelas bistånd. Alltså, länder som ej vill ta tillbaka flyktingar som kommit till Sverige ska inte heller få pengar av Sverige.

Skalin vill även att personer som söker asyl i Sverige ska bedömas utifrån ett poängsystem. Ett liknande system infördes i Danmark men togs senare bort efter starka protester.

Inför "hets mot svenskar"

Det finns flera SD-motioner som handlar om diskriminering. Den av svenskar, alltså. I motionen "Stoppa den etniska diskrimineringen på arbetsmarknaden" skriver Mattias Karlsson och Sven-Olof Sällström att "ingen invånare i Sverige ska kunna ha mer långtgående rättigheter än någon annan svensk medborgare". De menar att de så kallade instegsjobben diskriminerar svenskar.

Karlsson och Lång vill även att folkgruppen svenskar ska inkluderas i lagen om hets mot folkgrupp, detta trots att Justitiekanslern tidigare konstaterat att det inte är detta lagen införts för.

Förutom de som vill förbjuda fyrverkerier på icke-svenska högtider är även Jomshof i förbudstagen. Han vill förbjuda import av både halal- och koscherslaktat kött. Tillsammans med flera partikamrater – Ekeroth, Alfsson, Lång, Carina Herrstedt och Björn Söder – vill han också förbjuda böneutrop.

motionen konstateras att islam "gång på gång visat sig inte vara förenligt med våra västerländska värderingar av exempelvis demokrati och jämställdhet mellan könen".

Förkorta tidsgränsen för abort

Julia Kronlid är den som engagerar sig mest i frågor som rör abort och sexualpolitik. Hon vill bland annat minska tidsgränsen för abort – från 18 till 12 veckor.

"Genom en sänkning av abortgränsen skulle det finnas ett större rättsligt skydd för fostret, där en prövning sker med övervägning mellan kvinnans och fostrets intressen", skriver hon.

Kronlid har även, liksom KD-ledamoten Annelie Enochson, reagerat på RFSU:s roll i samhället. I motionen skriver hon bland annat följande:

"Ungdomarna lever i dag i en värld med intryck från såpoperor och förbjudna Internetsidor med pornografi. Tillsammans med en ökad alkoholkonsumtion leder det här till en osäkerhet kring vad som är 'normalt' eller inte. Jag är allvarligt oroad för hur nästa generation ska klara att hantera sin sexualitet om vi inte uppmärksammar denna utveckling".