Marie Edenhager finns inte med i det nya förslaget.
1 av 6
Marie Edenhager finns inte med i det nya förslaget. - Foto: SCANPIX / Sverigedemokraterna
Edenhager har petats vid flera tillfällen.
2 av 6
Edenhager har petats vid flera tillfällen. - Foto: Sverigedemokraterna
Gustav Kasselstrand kan komma att försvinna.
3 av 6
Gustav Kasselstrand kan komma att försvinna. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson. Söder ligger bakom förslaget.
4 av 6
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson. Söder ligger bakom förslaget. - Foto: Riksdagen
"Bunkerfalangen" som stödjer SDU:s syn: Patrik Ehn (numera utsparkad), David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.
5 av 6
"Bunkerfalangen" som stödjer SDU:s syn: Patrik Ehn (numera utsparkad), David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand. - Foto: SCANPIX / Västra Götalands region / Montage
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
6 av 6
SD-ledaren Jimmie Åkesson. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Striden fortsätter inom SD – skandalomsusade Marie Edenhager lämnar

När Sverigedemokraterna nu presenterar ett förslag till en ny partistyrelse försvinner både Marie Edenhager och Gustav Kasselstrand.
– Inom partiet är det ingen skräll att Edenhager inte är med, säger en källa till Nyheter24.


"Bristfällig och otydlig"

Kritiken var synnerligen hård mot SDU:s principprogram.

"Ytligt, bristfälligt och otydligt", skrev Jomshof på Facebook då.

Däremot försvarades programmet av Christian Westling när debatten flöt upp mitt under pågående kongress.

STOCKHOLM. I dag presenterade valberedningen sitt förslag för en ny partistyrelse i Sverigedemokraterna. Ett förslag som till skillnad från den nuvarande styrelsen inte innehåller den skandalomsusade Marie Edenhager.

Hon har tidigare avsatts både som gruppledare i landstinget och som ordförande för SD Dalarna-Västmanland. Så sent som i mars i år framkom det dessutom att ekonomin hos distriktsstyrelsen skulle granskas av en extern revisionsbyrå.

Detta efter anklagelser om att Edenhager under sin tid som ordförande skulle ha mörkat vad styrelsen gjort med pengarna, uppgav Sveriges Radio då.

Har det faktum att Marie Edenhager är under utredning något samband med att hon inte finns med i det nya förslaget?

– Marie Edenhager har valt att inte återkandidera, säger valberedningens ordförande Michael Rosenberg till Nyheter24.

Enligt en källa till Nyheter24 med god insyn i partiet kom förslaget inte som någon chock.

– Inom partiet är det ingen skräll att Edenhager inte är med, säger hen.

Även Kasselstrand försvinner

Från partistyrelsen försvinner nu även SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand. Detta efter ett förslag till landsdagarna från partisekreteraren Björn Söder som bland annat innebär att ungdomsförbundet förlorar sin rösträtt i partistyrelsen.

Under en lång tid tillbaka har det varit mer eller mindre öppen strid mellan moderpartiet och ungdomsförbundet, något som bland annat ledde till att partistyrelseledamöterna Mattias Karlsson och Richard Jomshof kritiserade sitt eget ungdomsförbund öppet på Facebook, mitt under SDU-kongressen i Linköping.

Bieler in i styrelsen

Bland de som föreslås ta plats i den  nya styrelsen finns Paula Bieler som tidigare utmanade Kasselstrand inom SDU, med stöd från stora delar av partitoppen. En strid som Kasselstrand senare kom att gå vinnande ur.

Det har tidigare spekulerats om huruvida Kasselstrand på sikt kan komma att utmana Jimmie Åkesson i framtiden.

– Ja, det kan han. Bunker- och SDU-falangen, som ju i princip är samma gäng, är en rörelsebyggare – det är inte Jimmie Åkesson, Linus Bylund med flera. Medan de försöker försvara sina riksdagsplatser bygger Kasselstrand en rörelse ute i landet, har Alex Bengtsson från Expo tidigare sagt till Nyheter24.

/
SDU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.