Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-politiker döms för kvinnomisshandel: "Jävligt konstigt"

- 21/11/2013, 13:00
Mannen har hela tiden nekat till brott.
1 av 3

Mannen har hela tiden nekat till brott.

TT

Tingsrätten anser dock att han är överbevisad.
2 av 3

Tingsrätten anser dock att han är överbevisad.

SOFIA TANAKA/TT

Enligt SD kan det bli svårt för mannen att fortsätta sina uppdrag för partiet.
3 av 3

Enligt SD kan det bli svårt för mannen att fortsätta sina uppdrag för partiet.

BJ֖RN LARSSON ROSVALL/TT

Han sparkade sin ex-fru och slog hennes huvud mot ett handfat. Nu har SD-politikern Per-Åke Ringhald dömts till fängelse för misshandel.
– Det är helt uppåt väggarna fel, säger han.

KUMLA. Det var i mars förra året som sverigedemokraten Per-Åke Ringhald anmäldes misstänkt för att ha misshandlat sin ex-fru efter ett bråk. 

Ringhald, som är ledamot för Sverigedemokraterna i Kumlas kommunfullmäktige, ska ha släpat, sparkat och slagit kvinnans huvud mot ett handfat. Politikern har hela tiden nekat till brott, men Örebro tingsrätt finner Ringhald skyldig för misshandel och dömer honom till tre månaders fängelse för misshandel. 

Ledamoten ska enligt Nerikes Allehanda överklaga domen och han vill även fortsätta i partiet. Men distriktsordföranden Jonas Millard menar att det blir svårt för Ringhald att fortsätta som politiker. 

Kan tvingas lämna partiet

Partiets pressekreterare Martin Kinnunen förklarar att Sverigedemokraternas etiska riktlinjer fastställer att en person som döms för ett allvarligt brott ska lämna sina uppdrag i partiet.

 Detta är utan tvekan ett allvarligt brott. Lämnar han inte självmant blir det en fråga för medlemsutskottet att ta tag i, säger Kinnunen till Nyheter24.

Politikern: "Är bara löjligt"

Ringhald har hävdat att det var kvinnan som attackerade honom och att han bara försvarade sig. Han anklagar ex-frun för att ljuga.

– Att inte rätten kan se det är jävligt konstigt, säger Ringhald till Nerikes Allehanda, och fortsätter:

– Det här skitsnacket som de håller på med är bara löjligt.

Örebro tingsrätt anser dock att kvinnans berättelse får stöd av hennes samtal till polisen efter bråket. Dessutom avfärdas Ringhalds förklaringar som efterhandskonstruktioner.