Torsdag 9 Dec
Stockholm

SD-toppen uppmanar till bojkott mot Ica Maxi

SD-toppen ger sig in i striden efter Nyheter24:s artikel.
1 av 6
SD-toppen ger sig in i striden efter Nyheter24:s artikel. Foto: Faksimil / TT BILD
Här kan man se sponringsplatsen där ICA Maxi tidigare hade sin logga.
2 av 6
Här kan man se sponringsplatsen där ICA Maxi tidigare hade sin logga. Foto: Faksimil/IFKbloggen.com
Så här ser det ut i dag. Ingen Ica Maxi-annons.
3 av 6
Så här ser det ut i dag. Ingen Ica Maxi-annons. Foto: Faksimil / IFK Bloggen
Partisekreteraren är inte helt ovan vid att uppmana till bojkott.
4 av 6
Partisekreteraren är inte helt ovan vid att uppmana till bojkott. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT BILD
Söders Facebookinlägg.
5 av 6
Söders Facebookinlägg. Foto: Faksimil Facebook
Här svarar Ica Maxi Björn Söder.
6 av 6
Här svarar Ica Maxi Björn Söder. Foto: Faksimil Facebook

Efter att Nyheter24 uppmärksammat Sverigedemokraternas sponsring av supporterbloggen IFK-bloggen drog Ica in sin annonsering på samma sajt. Nu uppmanar SD:s partisekreterare till bojkott.

Kommentera (51)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Andra SD-bojkotter

Det är inte helt ovanligt att företrädare för Sverigedemokraterna går ut och uppmanar till bojkott i sociala medier. När flera klädbutiker i Malmö spelade en "antirasistisk låtlista" inför en SDU-demonstration. Även då uppmanade just Björn Söder till bojkott av de aktuella butikerna.

När hamburgarrestaurangen Max i somras tog ställning för mångfald under parollen "utan mångfald – ingen tillväxt" blev resultatet detsamma.

"Jag föreslår att vi SDare bojkottar Max från och med nu", skrev Stefan Falktorp, ordförande för Sverigedemokraterna i Partille, på Facebook.

KRISTIANSTAD. På sin Facebooksida har Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, gått ut med en uppmaning om att bojkotta Ica Maxi i Kristianstad. Anledningen? De drog tillbaka sin annonsering på supportersajten IFK-bloggen.

Detta efter att Nyheter24 uppmärksammat att bloggen, som stödjer handbollslaget IFK Kristianstadsponsras av Sverigedemokraterna.

"Jävla AFA-pack"

"I Kristianstad röstade 12,25 % av invånarna på SD i förra valet och fler lär det vara nu. Dessa väljare, som utgör mer än var tionde i Kristianstad, bör kanske framöver tänka på vilken affär de handlar i och istället välja en annan? Har man problem med att synas tillsammans med SD:s logga under ett sponsoravsnitt på en lokal idrottsblogg behöver man ju inte ha våra pengar heller...

För min egen del kommer jag från och med nu inte spendera en krona hos Ica Maxi i Kristianstad utan istället handla hos annan butik", skriver SD-toppen på sin Facebooksida.

Bland kommentarerna går bland annat följande att läsa:

"ICA jävla AFA-pack!"

"Jag tycker ni som bor i Kristianstad skall åka till Ica Maxi, fylla era kundvagnar till bredden, gå till kassan, vänta till de scannat in alla varor och sedan när det är dags att betala bara gå därifrån".

Flera har gått till attack mot Ica i stort, varpå Söder blivit tvungen att poängtera att varje Ica-handlare är självständig och att bojkotten bara gäller Ica Maxi i Kristianstad.

"Vill inte förknippas med några politiska partier"

Ica Maxi själva menar dock att man dragit in annonsen, som låg bredvid SD:s, oavsett vilket politiskt parti det handlat om. Så här svarar en talesperson Söder på Facebook:

"Vill betona att vi förhåller oss opolitiska. Vi vill inte att vårt varumärke förknippas med några politiska partier. så har vi alltid förhållt oss och tänker så förhålla oss i framtiden. Detta gäller såklart all annonsering vi gör både i tryckta och i digitala medier".

Klubben tog avstånd: "Vill inte bli förknippade"

När Nyheter24 pratade med en IFK-bloggens grundare, Marcus Nilsson, om SD-sponsringen var han fåordig.

– De ville annonsera helt enkelt, sa han och fortsatte:

– Vi har inte möjlighet att tacka nej till pengarna bara för att några är emot dem. Vi ser dem som vilket annat parti som helst.

Klubben själva tog avstånd från att förknippas med något politiskt parti och betonade att bloggen är helt fristående.

– Vi som förening vill inte bli förknippade med något politiskt parti överhuvudtaget egentligt, och speciellt inte med dem, berättade vice ordförande Mats Samuelsson.

Sverigedemokraterna och Kristianstad har varit en vanligt förekommande kombination den senaste tiden. Partiet var med och sponsrade fotbollslaget Kristianstads FF cupmöte med allsvenska Elfsborg tidigare under hösten. Något som stötte på en hel del kritik.

Kommentera (51)
Kopiera länk
Dela