Timbuktu eller Jason Diakité som han egentligen heter höll under dagen ett gripande tal. – Jag kräver att bli sedd som en del av samhället. I utbyte ger jag dig mitt liv, Sverige, säger Timbuktu
1 av 7
Timbuktu eller Jason Diakité som han egentligen heter höll under dagen ett gripande tal. – Jag kräver att bli sedd som en del av samhället. I utbyte ger jag dig mitt liv, Sverige, säger Timbuktu - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Jasenko Omanovic delar ut priset till Timbuktu.
2 av 7
Jasenko Omanovic delar ut priset till Timbuktu. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Per Westerberg är inte direkt team Timbuktu.
3 av 7
Per Westerberg är inte direkt team Timbuktu. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Folkpartiets Johan Pehrson var inte han särskilt sugen på att se Timbuktus tal, utan bojkottade det hela.
4 av 7
Folkpartiets Johan Pehrson var inte han särskilt sugen på att se Timbuktus tal, utan bojkottade det hela. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Jan Ericson från Moderaterna bojkottade även han talet.
5 av 7
Jan Ericson från Moderaterna bojkottade även han talet. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Mona Sahlin var på plats.
6 av 7
Mona Sahlin var på plats. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Sverigedemokraternas Linus Bylund (till vänster) stödjer Westerbergs beslut.
7 av 7
Sverigedemokraternas Linus Bylund (till vänster) stödjer Westerbergs beslut. - Foto: Robin Haldert / TT

Timbuktu i tårar – se det antirasistiska talet som politikerna bojkottade

Timbuktu höll under dagen ett gripande antirasistiskt tal. Men både moderater och folkpartister bojkottade den hyllade artisten.


Inget brott

Låten "Svarta duvor & vissna liljor" är inget brott. Stakset har tidigare dömts för olaga hot mot Åkesson  – något som inte kan bli aktuellt i och med låten "Svarta duvor & vissna liljor". Svt:s jurister har tittat på texten, och Stakset kan inte dömas för olaga hot eftersom han rappar om något som redan har skett, skriver Svt.se.  

Timbuktu skulle däremot kunna dömas för uppvigling – om låten framfördes när Jimmie Åkesson befann sig i närheten.

Se Timbuktus hyllade tal

– Jag kräver att bli sedd som en del av samhället. I utbyte ger jag dig mitt liv, Sverige, säger Timbuktu bland annat i det gripande talet. 

Se talet här (extern länk).  

Den antirasistiska rörelsen 5i12 hade under dagen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. På plats fanns artisten Jason Diakité, eller Timbuktu som han kallas, för att ta emot ett pris för sitt aktiva arbete mot rasism, och för att han – enligt 5i12:s motivering har "visat hur man både i ord och toner kan förena ett stort artisteri med ett personligt i viktiga samhällsfrågor." Priset tilldelades han redan år 2012, men han har inte kunnat hämta ut det förrän nu. 

Talmannen bojkottar Timbuktu

Någon som vägrade närvara under prisutdelningen var riksdagens talman Per Westerberg (M). Anledningen? Westerberg verkar inte helt förtjust i låten "Svarta Duvor & Vissna Liljor” som rapgruppen Kartellen nyligen släppte tillsammans med Timbuktu. 

I låten går Stakset och Timbuktu till hård attack mot både Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, Anders Borg och framförallt Jimmie Åkesson

– Piskan viner tills vi går passgång, dunkar Jimmie gul och blå hissa i en flaggstång, rappar Timbuktu i låten. 

Att vistas i samma rum som Timbuktu under dagens prisutdelning var därför ingenting för Westerberg.

– Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane till Aftonbladet.  

"Jag kommer älska i Sverige, jag kommer leva i Sverige, och jag kommer dö i Sverige"

Westerberg lämnade helt sonika prisutdelningen när det var dags för Timbuktu att ta emot sitt pris och hålla tal. Det blev ett mycket gripande och personligt tal, som kom att hyllas och spridas i sociala medier. I slutet av talet föll artisten i gråt. 

– Jag kommer älska i Sverige, jag kommer leva i Sverige, och jag kommer dö i Sverige, sa Timbuktu bland annat i sitt tal.

På plats för att lyssna på Timbuktus tal fanns Socialdemokraternas Mona Sahlin och för henne var det självklart att närvara vid utdelningen. 

– Jag har själv varit utsatt för en del politisk ironi och kritik i låttexter. Det går inte att dra paralleller mellan det och att springa omkring och slåss med järnrör, säger Sahlin till Aftonbladet.

Möts av hård kritik – men hyllas av Sverigedemokraterna

På Twitter kritiseras Westerberg. Artisten Lilla Namo frågar sig om Westerberg sitter i rätt parti, debattören Kawa Zolfagary ifrågasätter hur Westerberg kan bojkotta Timbuktu, men samtidigt sitta tyst när "Kent Ekeroth och järnrörsgänget vistas i riksdagen" och Aftonbladets debattchef Ehsan Fadakar konstaterar att det är synd att Westerberg valde bort Timbuktus tal.

Westerbergs bojkott av Timbuktu får däremot stöd från Sverigedemokraternas stabchef Linus Bylund

– Westerberg uppfattar jag som en reko och korrekt politiker och människa. Det är glädjande att han inte förärar Timbuktu med sin närvaro, säger Linus Bylund till Allehanda.

Även riksdagsledamöterna Johan Pehrson (FP) och Jan Ericson (M) gick på förhand ut med en bojkott.

Kartellen & Timbuktu "Svarta Duvor Och Vissna Liljor"


/
/
/
/
Senaste nytt

Misstänkt mordförsök på frisörsalong

Sektledare utreds för våldtäkt i Frankrike

En 71-årig man, som varit ledande i en sekt i Frankrike och som haft kopplingar till Sverige, ställs inför en förberedande rättsförhandling på fredagen. Mannen misstänks för bland annat människosmuggling, kidnappning och våldtäkt.

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Vid årsskiftet kommer skatten på invensteringssparkonton att höjas igen. Här får du veta hur du ska tänka när du väljer typ av sparkonto.

Ärende efter Löfvings död avslutas

Polismyndigheten har åtgärdat de brister som ledde till vite och skarp kritik från Arbetsmiljöverket efter att polischefen Mats Löfving hittades död. Verket lägger nu ner sitt tillsynsärende.

Stockholm: Polisen rapporterar om ordningslagen

"Poliser vid lokalpolisområde Norrmalm har uppmärksammat att det på flera höga byggnader hänger istappar som kan vara farliga.", skriver polisen på sin hemsida.

Norrköping: Polisen rapporterar om motorfordon

1 timme sedan
"Stöld av bil. En person misstänkt.", skriver polisen på sin hemsida.