Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD fuskade till sig miljonbidrag – med fejkat kvinnoförbund

- 28/01/2014, 07:48 -
Partiledaren Jimmie Åkesson skrev själv under den fejkade ansökan.
1 av 6

Partiledaren Jimmie Åkesson skrev själv under den fejkade ansökan.

HENRIK MONTGOMERY / TT

Före detta kanslichefen Daniel Assai.
2 av 6

Före detta kanslichefen Daniel Assai.

Faksimil Aftonbladet TV

Carina Herrstedt, som i dag är ordförande för SD-kvinnor.
3 av 6

Carina Herrstedt, som i dag är ordförande för SD-kvinnor.

HENRIK MONTGOMERY / TT

På kvinnoförbundets hemsida framkommer det att det första årsmötet hölls i maj 2011, sju månader efter att Åkesson skrivit under ansökan.
4 av 6

På kvinnoförbundets hemsida framkommer det att det första årsmötet hölls i maj 2011, sju månader efter att Åkesson skrivit under ansökan.

Faksimil

Partisekreteraren Björn Söder.
5 av 6

Partisekreteraren Björn Söder.

TT

6 av 6

Faksimil Facebook

UPPDATERAD. Efter valet 2010 sökte Sverigedemokraterna bidrag för ett kvinnoförbund som ännu ej existerade – och fick det. Det avslöjar före detta kanslichefen Daniel Assai för Aftonbladet.
– Jimmie Åkesson skrev själv under ansökan, säger han.

STOCKHOLM. En knapp månad efter att sverigedemokratiska företrädare stått och sjungit om partiledaren Jimmie Åkesson samlades partitoppen på ett möte i riksdagen. SD-ledningen tog fram en strategi för att söka ett bidrag på 1 418 050 kronor från riksdagens partibidragsnämnd.

De gjorde det genom att fejka ett kvinnoförbund, uppger Aftonbladet på tisdagen. Fusket avslöjas av dokument från före detta kanslichefen Daniel Assai.

– Vår ekonomi var i botten efter valrörelsen och här fanns ett sätt att få in mera pengar snabbt, säger han till Aftonbladet.

Skrevs under av Åkesson

En ansökan var redan innan skickad, men skriven i namnet "SD-kvinnors nätverk", en grupp som redan fanns. Partitopparna strök över namnet med tippex och skrev dit "Sverigedemokraternas kvinnoförbund", en grupp som då inte existerade.

Anledningen var att om SD-kvinnors nätverk fått pengarna hade de inte kunnat användas till andra verksamheter inom partiet.

Ansökan skrevs under av partiledaren Åkesson.

"Det var bara påhitt"

Assai fick sätta ihop en programförklaring för det fejkade förbundet, ett dokument som sedan godkändes av riksdagsledamoten Carina Herrstedt. Samma Herrstedt försäkrade sedan till partibidragsnämnden att "Sverigedemokraternas kvinnoförbund" grundats på ett föregående årsmöte. 

På kvinnoförbundets hemsida står dock att det första årsmötet hölls i maj 2011. Så sent som i mars samma år höll man fortfarande på med planeringen för att starta upp förbundet.

– Det var bara påhitt. Men för säkerhets skull skrev vi ihop ett fejkat protokoll från ett årsmöte och ett styrelsemöte som skulle ha ägt rum redan i augusti, säger Assai till Aftonbladet.

Av de interna mejl som tidningen tagit del av framgår det även att partiledningen försökte göra sig av med Anna Hagwall, som numera är riksdagsledamot. Anledningen var att hon ansågs vilja att alla pengar skulle gå till kvinnonätverket. Hon ansågs därför kunna bli ett problem.

"Kommer tjafsa om pengarna"

Enligt partibidragsnämnden kan man inte beviljas bidrag för ett förbund som ännu inte existerar. Det gäller även om det är på väg att startas upp.

"Sanningen är ju att vi inte vill eller kan ha Anna i styrelsen då hon förmodligen kommer att obstruera och tjafsa om både pengarna och verksamheten", skrev Gabriella Hedarv, som då jobbade på partikansliet, i ett mejl enligt Aftonbladet.

I ett mejl till partisekreteraren Björn Söder, som publicerats av en tidigare partikamrat, skrev Hagwall följande i juni 2011:

"Helt plötslig var vi precis lika föraktfulla mot skattebetalarnas pengar som andra organisationer vi kritiserat för slösaktighet tidigare".

Partiets presschef Martin Kinnunen menar att det inte är något konstigt att SD fick bidraget:

Uppdatering 08.47:

Hedarv, som inte längre arbetar på SD:s kansli, menar att det är oklart om det fanns något kvinnoförbund eller någon vidare organiserad sammanslutning i partiet när ansökan skickades in.

– Nej, inte i en sån organiserad form med stadgar och sådana saker. Det hade funnits lite löst sammansatt folk som var intresserade av att driva den typen av frågor. Men så när vi fick reda på att det fanns möjlighet att få stöd för den typen av verksamhet, då var det ju många av dem som varit sugna på detta tidigare som ville ta tag i det, säger hon till Aftonbladet.

Åkesson meddelar att han inte minns något.

Uppdatering 12:25:

Nu står det även klart att partiets agerande kommer att granskas av åklagare.

– Jag tar in alla artiklar som skrivits i ärendet för att bilda mig en uppfattning. Finns det anledning att misstänka att det skett ett brott, i det här fallet bedrägeri, då kommer jag ta ställning till en eventuell förundersökning. Men det är alldeles för tidigt än, säger chefsåklagare Anders Jakobsson vid riksenheten för polismål till di.se.

Uppdatering 15:42:

Partisekreteraren Söder går till kraftfull attack mot "hatsajten" Aftonbladet via sin officiella Facebooksida. Han vill att tidningen ska "krypa på alla fyra i kväll":