Onsdag 28 Jul
Stockholm

Pridehån, järnrör och rasistattack – 5 saker som SD-toppar glömt

Nyheter24 listar.
1 av 6
Nyheter24 listar. Foto:
Jimmie Åkesson.
2 av 6
Jimmie Åkesson. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Erik Almqvist.
3 av 6
Erik Almqvist. Foto: Fredrik Persson / Fredrik Persson
Lars Isovaara.
4 av 6
Lars Isovaara. Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Markus Wiechel.
5 av 6
Markus Wiechel. Foto: TT
Hanna Wigh.
6 av 6
Hanna Wigh. Foto:

Nyheter24:s Gustav Holmström listar fem tillfällen när SD-toppar glömt bort saker som de gjort eller sagt. Och en väska.

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Förra årets mest skandalomsusade sverigedemokrater

 2012 kom järnrörsskandalen med buller och bång.

Men 2013 var ett lugnare år.

Det innebar dock inte att högt uppsatta SD-män undvek skandalerna.

Tidigare i dag gick Sverigedemokraternas före detta kanslichef Daniel Assai ut i Aftonbladet och berättade att partiet fuskat sig till miljonbidrag med hjälp av ett fejkat kvinnoförbund.

Jimmie Åkesson skrev själv under ansökan, säger Assai till Aftonbladet.

Åkesson själv? Han kan inte svara på om kvinnoförbundet existerade när han skrev under ansökan.

"Jag vet inte när det bildades", säger han till Aftonbladet.

Han är inte heller den första SD-toppen som glömt bort saker som de gjort. Faktum är att det inte heller är första gången som Åkesson själv glömt bort saker som han själv gjort.

1. Jimmie Åkesson minns inte varför han kallat Pride-deltagare för "smaklösa figurer"

Förra året släppte Jimmie Åkesson självbiografin "Satis Polito", som betyder "tillräckligt polerad". Vilket utkastet till boken uppenbarligen inte var. Expressen publicerade delar av utkastet där Åkesson bland annat gick till attack mot Jonas Gardell och Pridefestivalen.

"Det betyder inte heller att jag uppskattar Jonas Gardells billiga böghumor. Tvärtom, hade jag varit homosexuell hade jag förmodligen aldrig tillåtit en sådan typ agera självutnämnd representant för mig. Snarare hade han och det han representerar hållit mig kvar i den berömda garderoben livet ut. Jag tror för övrigt att det är viktigt att betona just detta, att de flesta homosexuella inte är som de smaklösa figurerna i Prideparaden", skrev Åkesson ursprungligen.

Varför? Det minns Åkesson inte.

"Jag minns inte i detalj när eller varför just detta skrevs och jag finner det aningen märkligt att jag förväntas kommentera något jag faktiskt valt att inte publicera i något sammanhang", skrev han till Expressen.

2. Markus Wiechel har inget minne av rasistattack på Facebook.

Markus Wiechel var ny i riksdagen när Expressen kunde avslöja hur han gått till rasistisk attack mot mörkhyade i en chattlogg på Facebook.

Efter att ha sett ett Youtubeklipp på en påstådd häxbränning i Afrika utbrister han till en partikamrat:

"fy fan
det va det värsta jag sett!!
vad i helvete
nu blir jag förbannad

satatns jävla aphelveten

efterblivna jävla pensionsrädder!"

Om han kom ihåg det hela?

Nä.

I stället förklarade han på sin blogg:

"Detta är en konversation som jag förgäves har letat efter och även sökt efter med olika sökord i facebookchatten. Dessvärre har jag inte hittat konversationen, som jag tråkigt nog inte har något minne av vilket gör det svårt att analysera varför jag använder begreppen i det påstådda sammanhanget"

3. Hanna Wigh minns inte fråga om skeptisk inställning till homosexualitet

Åkesson är inte heller ensam om att ha uttalat sig negativt om homosexuella. Partistyrelseledamoten Hanna Wigh var med under ett slutet möte där man bland annat diskuterade kommunpolitikern Willy Christianssons tidigare uteslutning ur partiet. En uteslutning som kom efter att Christiansson bland annat sagt att homosexuella ägnar sig åt "avloppssex".

På en bandinspelning från mötet kan man, enligt Expo, höra hur Wigh säger att hon fått ta emot klagomål från flera partikamrater efter att Christiansson fått lämna partiet. Hon säger att flera medlemmar ser det hela som om partiet blivit "så politiskt korrekta så att man nu måste man tycka om homosexuella också".

Hon frågar också om Christiansson uteslöts för att han var "skeptiskt inställd till homosexuella"?

En fråga som hon senare inte ville kännas vid.

– Jag kan inte minnas att jag ställt den frågan, men om det är så, skulle jag kunna ha ställt den som en hypotetisk fråga för att reda ut missförstånd och för att få en förklaring. Men jag minns inte att jag gjort det, men det skulle i så fall vara på det sättet, sa Wigh till Expo.

4. Erik Almqvist minns inte järnrörsskandalen

Den så kallade järnrörsskandalen då sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnade sig med järnrör på Kungsgatan i Stockholm ledde i slutändan till att Almqvist fick lämna sin roll inom partiet.

Men det tog sin lilla tid.

Först, innan Expressen kunde publicera filmen på händelsen nekade han helt.

– Jag vet att det här inte stämmer, sa han till tidningen.

I slutändan kom han dock att be om ursäkt "av hela mitt hjärta till partiet och partikamrater".

Vad han egentligen bad om ursäkt för är dock aningen oklart. Han sa själv vid en presskonferens att han inte hade sett det berömda filmklippet.

– Jag minns väldigt lite från den här kvällen, det är två och ett halvt år sedan.

5. Lars Isovaara minns inte sin väska

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Lars Isovaara var tvärförbannad. Efter en utekväll berättade han om hur han blev bestulen på sin väska av två personer med "invandrarbakgrund" utanför riksdagen i Stockholm.

Problemet?

Det visade sig att Isovaara inte alls hade blivit rånad. I stället polisanmäldes han för att ha gjort grisljud och spottat åt en vakt på riksdagen.

Väskan?

Den hade Isovaara glömt på krogen.

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela