Torsdag 23 Sep
Stockholm

Hozan, 19: "Därför röstar jag på Vänsterpartiet"

Hozan Nozhatzadeh.
Hozan Nozhatzadeh. Foto: Privat

19-årige Hozan Nozhatzadeh tänker rösta på Vänsterpartiet i höstens riksdagsval. I Nyheter24:s artikelserie "Därför röstar jag" förklarar han varför.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
#därförröstarjag

Det är supervalår i år. Med supervalår menas att Sverige har Europaparlamentsval och nationella allmänna val samma år. Den 25 maj hålls val till Europaparlamentet och den 14 september hålls val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. 

I samband med supervalåret vill Nyheter24 visa upp valfrågorna ur väljarnas perspektiv. Därför publicerar vi en artikelserie där väljare från de tio största partierna får svara på 14 likadana frågor om hur de tänkt rösta och varför.

Urvalet bland väljarna är gjort efter att de själva tagit kontakt med Nyheter24.

Här är del ett, FI och två FP.

SVERIGE. Supervalåret är här och i takt med det har Nyheter24 intervjuat läsare angående deras syn på politiken, deras hjärtefrågor och tankar kring riksdagsvalet i september. 14 frågor och 14 svar där väljarna får komma till tals.

Hozan Nozhatzadeh är 19 år, bor i Västerås och just nu på praktik. Till nästa år planerar han att börja på juristprogrammet vid Uppsala universitet. I höst kommer han som förstagångsväljare att rösta på Vänsterpartiet.

Här förklarar han varför.

– Jag ser många likheter mellan mig själv som människa och Vänsterpartiet som enligt mig för den mest humana politiken. Empati är en av de viktigaste egenskaperna en människa har och eftersom politiken till stor del avgör hur våra liv ser ut är empatin där extra viktig.

– Jag kan förstå att många väljare röstar efter sin egen plånbok för att få en bättre tillvaro men på samma sätt som man inte vill ha billiga leksaker till sina barn på någon annans bekostnad tror jag inte man vill ha någon extra tusenlapp i månaden på bekostnad av våra äldre. Det där extra restaurangbesöket blir inte lika mycket värt om man tänker på alla som får lida på grund utav den inhumana och vinstprioriterade politik som förs av Alliansen.

Har du röstat på det partiet tidigare?

– Eftersom jag rätt nyligen fyllt 19 hade jag inte åldern inne förra valet.

Vilka är dina främsta hjärtefrågor?

– Min absoluta hjärtefråga är jämställdheten. Oavsett ursprung, sexuell läggning, kön, inkomst eller hudfärg ska politiken verka för att vi alla ska få likadana villkor. Frågan om jämställdhet genomsyrar mina andra hjärtefrågor, ett exempel är äldrevården.

– Vi har i Sverige ett jättegap mellan de som kommer in i arbetslivet och de som lämnar. Det är för mig otroligt viktigt att vi tar hand om alla de äldre som gjort ett så utomordentligt bra jobb. Deras arbete har hjälpt Sverige att bli det land det är i dag, ett land som tog emot min familj med öppna armar och gav oss chansen att förverkliga våra drömmar.  

– Jag präglas av en enorm tacksamhet och det är väldigt viktigt att äldre får samma villkor till vård och en behaglig vård fylld med kontinuitet och bekvämlighet oavsett deras ekonomiska situation. Vår egen ekonomi kan gärna ge chansen till en lite godare middag, men något så grundläggande som vård ska vara lika bra för alla.
Miljöfrågan är också enormt viktig, jag har en benägenhet att skjuta upp problem och jag är övertygad om att det finns fler som jag. Miljöfrågan är dock en fråga där vi inte kan ha den inställningen, fortsätter vi som vi gör i dag så kommer vår jord inte att klara av det.

Hur stor roll spelar partiledaren för ditt val av parti?

– Partiledaren är en otroligt viktig del av maskineriet och jag är otroligt imponerad utav Jonas Sjöstedt, hans människosyn är något vi alla borde sträva efter.

Vilka frågor tror du kommer att bli viktigast i valet 2014?

– Jobben, invandringen, äldrevården, miljön och jämställdhet. Det är de frågor som jag tänker på rent spontant.

Vad tycker du om det politiska klimatet i dag?

– Tråkigt, jag tycker inte om det. Jag blev ledsen när Sverigedemokraterna valdes in i Riksdagen då de står för väldigt skeva åsikter. Samtidigt så måste man inse att det finns många som stödjer partiet och de är demokratiskt valda. Man måste bemöta dem med argument och förklara varför de har fel, att bara nonchalera deras frågor är inte rätt väg att gå.

Tittar du på exempelvis partiledardebatter?

– Jag följer den politiska scenen dagligen, partiledardebatter längtar jag till.

Brukar du göra "valtest" på nätet – och har du i så fall följt resultaten av dem?

– Nej, jag skulle aldrig automatisera en så viktig fråga. Det är viktigt att vi tänker efter själva. Tänk efter vad du tycker är viktigt och välj själv.

Vad skulle du säga behövs mest inom politiken? Vad behöver politikerna göra för att just du ska lockas att rösta på dem?

– Jag tycker inte om att man i till exempel partiledardebatter dumförklarar varandra med retoriska påhopp. I stället för att försöka sätta den andra sidan på plats borde man försöka fokusera mer på tevetittarna som egentligen är de som ska övertalas. Partiledarna borde lägga större fokus på sin egen politik i stället för att smutskasta de andras.

Vad skulle kunna få dig att byta parti?

– Jag har svårt att se det ske. Ponera att Jimmie Åkesson blir partiledare för V, då skulle jag nog byta parti.

Vad skulle kunna få dig att byta "block"?

– Ingenting.

Har du förtroende för politikerna?

– Ett väldigt stort förtroende, de gör alla sitt bästa och följer man politiken är det relativt lätt att upptäcka det.

Vad handlar politik om för dig? 

– I dessa demokratiska tider handlar allt om politiken, vill man påverka livet på en större nivå än sig själv är politiken den enda vägen. För mig är politiken ett av mina absolut största intressen.

Hur söker du information kring vilket parti som passar dig bäst?

– Jag läser dagstidningar, tittar på Debatt, Agenda och andra nyhetsprogram samtidigt som jag läser väldigt mycket på Internet. Jag använder mig även flitigt av Twitter.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela