Lööf, Reinfeldt och Borg – alla har varit sjuka utan att anmäla sig.
1 av 6
Lööf, Reinfeldt och Borg – alla har varit sjuka utan att anmäla sig.
Fredrik Reinfeldt finns bland de som fastnat i DN:s granskning.
2 av 6
Fredrik Reinfeldt finns bland de som fastnat i DN:s granskning. - Foto: MAJA SUSLIN
Anna-Karin Hatt twittrade om sjukdom – men sjukanmälde sig inte.
3 av 6
Anna-Karin Hatt twittrade om sjukdom – men sjukanmälde sig inte. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Även Anders Borg har struntat i att sjukanmäla sig.
4 av 6
Även Anders Borg har struntat i att sjukanmäla sig. - Foto: Per Larsson / Per Larsson / TT
Liksom Annie Lööf.
5 av 6
Liksom Annie Lööf. - Foto: Bjorn Larsson Rosvall / BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors gjorde det inte heller.
6 av 6
Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors gjorde det inte heller. - Foto: SVD SVD SvD / Tomas Oneborg

Så undviker de avdrag på lönen när de är sjuka

Minst 17 ministrar har någon gång varit sjuka, men trots det inte sjukanmält sig – och därmed heller inte fått något löneavdrag skriver Dagens Nyheter.


Lagen

”2§ Om ett statsråd inte kan fullgöra sitt uppdrag på grund av sjukdom, skall avdrag göras på statsrådets arvode och sådan avlöningsförstärkning som avses i 6 §.” I paragraf sex beskrivs rätten till extra ersättning för ministrar som bor långt från Stockholm.

”3§ Ett statsråd som inte kan fullgöra sitt uppdrag på grund av sjukdom skall snarast anmäla detta i den ordning som regeringen föreskriver.”

Ur lag (1991:359) om arvoden till statsråden m m.

Är du hemma sjuk från jobbet får du löneavdrag, det är något som i teorin ska gälla även svenska ministrar. Men en granskning som Dagens Nyheter gjort visar att
17 ministrar varit borta från jobbet utan att sjukanmäla sig. Bland dessa finns bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg och näringsminister Annie Lööf.

Reinfeldt missade jobb – men struntade i anmälan

Reinfeldt missade bland annat ett sammanträde med riksdagens EU-nämnd i januari 2012 på grund av sjukdom. I enighet med lagen om arvoden till statsråd var Reinfeldt då skyldig att sjukanmäla sig och skulle ha fått ett löneavdrag på 4 645 kronor. Men eftersom att ingen sjukdag registrerades blev det heller inget avdrag och statsministern kunde plocka ut hela sitt arvode från regeringskansliet på 144 000 kronor före skatt, skriver Dagens Nyheter.

17 sjuka ministrar – ingen sjukanmälan

2012 missade till exempel Anders Borg en frågestund i riksdagen på grund av sjukdom. Inget löneavdrag gjordes. Samma år var - och energiministern Anna-Karin Hatt sjuk och missade riksdagens högtidliga öppnande, något som hon själv twittrade om. Inget löneavdrag gjordes. 2011 missade dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors en konferens med Nordiska rådet och ersattes i talarstolen av Carl Bildt. Inget löneavdrag gjordes.

Enligt Dagens Nyheter har endast 3 av de 38 ministrar som Fredrik Reinfeldt använt sig av sedan 2006 någon gång sjukanmält sig. Samtidigt visar tidningens granskning att minst 17 ministrar någon gång varit sjuka – utan att sjukanmäla sig.

"Har sina uppdrag dygnet runt"

Lagen om arvoden till statsråd säger att dessa är skyldiga att sjukanmäla sig om de inte kan fullfölja sina uppdrag vid frånvaro – men statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe säger till Dagens Nyheter att förfarandet med att inte alls sjukanmäla sig "varit praxis under en lång tid".

–Statsråden och statsministern har sina uppdrag dygnet runt och året runt. Även om de inte kan delta i något möte – oavsett orsak. Bestämmelsen har sett likadan ut sedan lång tid tillbaka och jag kan konstatera att det sällan görs avsteg från den huvudprincipen, det vill säga att statsråd alltid är i tjänst, säger hon till tidningen.

Ansvaret om huruvida man är sjuk eller inte läggs på de enskilda statsråden.

–  Om ett statsråd bedömer att hon eller han inte kan fullgöra sitt uppdrag i enlighet med den lagstiftningen så ska hon eller han anmäla det till Regeringskansliet, säger Weihe till Dagens Nyheter.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.