Så undviker de avdrag på lönen när de är sjuka

- 06/05/2014, 08:01
Lööf, Reinfeldt och Borg – alla har varit sjuka utan att anmäla sig.
1 av 6

Lööf, Reinfeldt och Borg – alla har varit sjuka utan att anmäla sig.

Fredrik Reinfeldt finns bland de som fastnat i DN:s granskning.
2 av 6

Fredrik Reinfeldt finns bland de som fastnat i DN:s granskning.

MAJA SUSLIN

Anna-Karin Hatt twittrade om sjukdom – men sjukanmälde sig inte.
3 av 6

Anna-Karin Hatt twittrade om sjukdom – men sjukanmälde sig inte.

TT NYHETSBYRÅN

Även Anders Borg har struntat i att sjukanmäla sig.
4 av 6

Även Anders Borg har struntat i att sjukanmäla sig.

Per Larsson / Per Larsson / TT

Liksom Annie Lööf.
5 av 6

Liksom Annie Lööf.

Bjorn Larsson Rosvall / BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors gjorde det inte heller.
6 av 6

Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors gjorde det inte heller.

SVD SVD SvD / Tomas Oneborg

Minst 17 ministrar har någon gång varit sjuka, men trots det inte sjukanmält sig – och därmed heller inte fått något löneavdrag skriver Dagens Nyheter.

Är du hemma sjuk från jobbet får du löneavdrag, det är något som i teorin ska gälla även svenska ministrar. Men en granskning som Dagens Nyheter gjort visar att
17 ministrar varit borta från jobbet utan att sjukanmäla sig. Bland dessa finns bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg och näringsminister Annie Lööf.

Reinfeldt missade jobb – men struntade i anmälan

Reinfeldt missade bland annat ett sammanträde med riksdagens EU-nämnd i januari 2012 på grund av sjukdom. I enighet med lagen om arvoden till statsråd var Reinfeldt då skyldig att sjukanmäla sig och skulle ha fått ett löneavdrag på 4 645 kronor. Men eftersom att ingen sjukdag registrerades blev det heller inget avdrag och statsministern kunde plocka ut hela sitt arvode från regeringskansliet på 144 000 kronor före skatt, skriver Dagens Nyheter.

17 sjuka ministrar – ingen sjukanmälan

2012 missade till exempel Anders Borg en frågestund i riksdagen på grund av sjukdom. Inget löneavdrag gjordes. Samma år var - och energiministern Anna-Karin Hatt sjuk och missade riksdagens högtidliga öppnande, något som hon själv twittrade om. Inget löneavdrag gjordes. 2011 missade dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors en konferens med Nordiska rådet och ersattes i talarstolen av Carl Bildt. Inget löneavdrag gjordes.

Enligt Dagens Nyheter har endast 3 av de 38 ministrar som Fredrik Reinfeldt använt sig av sedan 2006 någon gång sjukanmält sig. Samtidigt visar tidningens granskning att minst 17 ministrar någon gång varit sjuka – utan att sjukanmäla sig.

"Har sina uppdrag dygnet runt"

Lagen om arvoden till statsråd säger att dessa är skyldiga att sjukanmäla sig om de inte kan fullfölja sina uppdrag vid frånvaro – men statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe säger till Dagens Nyheter att förfarandet med att inte alls sjukanmäla sig "varit praxis under en lång tid".

–Statsråden och statsministern har sina uppdrag dygnet runt och året runt. Även om de inte kan delta i något möte – oavsett orsak. Bestämmelsen har sett likadan ut sedan lång tid tillbaka och jag kan konstatera att det sällan görs avsteg från den huvudprincipen, det vill säga att statsråd alltid är i tjänst, säger hon till tidningen.

Ansvaret om huruvida man är sjuk eller inte läggs på de enskilda statsråden.

–  Om ett statsråd bedömer att hon eller han inte kan fullgöra sitt uppdrag i enlighet med den lagstiftningen så ska hon eller han anmäla det till Regeringskansliet, säger Weihe till Dagens Nyheter.