Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

KD-politikerns uttalande blev ett skämt på nätet

- 06/05/2014, 11:06
Tidningsurklippet som det skrattas åt.

Tidningsurklippet som det skrattas åt.

Faksimil Norrbottens-Kuriren

Anette Asplund (KD), kommunpolitiker i Luleå, fick sina handskar stulna. ”Ett tecken på att vi behöver mer kristendom i samhället” – eller hur var det nu egentligen?

På hatthyllan i hallen hade kristdemokraten Anette Asplund sina skinnhandskar i tryggt förvar – trodde hon. När mötet var slut låg handskarna dock inte längre kvar. 

Hon valde att ta upp incidenten vid nästa möte i kommunfullmäktige.

”Jag tror ju inte att någon av fullmäktiges ledamöter har tagit dem men det är väl ett tecken på att vi behöver mer kristendom i samhället” sa hon enligt Norrbottens-Kuriren. 

"Behövde visst inte mer kristendom trots allt"

Ett urklipp ur tidningen med citatet spreds på nätet och lades bland annat upp på Reddits svenska underforum Sweddit. Toppkommentaren? "Vi behövde visst inte mer kristendom trots allt".

KD-politikern hade nämligen glömt kvar sina handskar, och kommunfullmäktiges ordförande Margaretha Lindbäck hade tagit hand om dem.

Nyheter24 ringde upp Anette Asplund för att fråga vad hon menade med att det var ett tecken på att vi behöver mer kristendom.

– Man måste kunna ha sina saker i fred, utan att de stjäls. Så det jag menade med att vi behöver mer kristendom i samhället var att vi ska återinföra kristendomsundervisningen i skolan. Hela grundlagen bygger ju i princip på de tio budorden, där ett handlar om att man inte ska stjäla, säger hon.

"Det var bättre förr"

Hon tycker också att det svenska samhället var mjukare när kristendomsundervisningen fortfarande var en obligatorisk del av skolan.

– På det sättet var det bättre förr, säger hon.

Kan uttalandet uppfattas som att du menar att människor med andra religioner är mer benägna att stjäla saker?

– Nej, det tänkte jag inte alls på, och jag hade inga sådana baktankar alls. 

Tror du att orsaken till stölden handlar om avsaknaden av kristendomsundervisning?

– Nja, det kan jag inte säga säkert.