Åkesson och EU-kandidaten Peter Nalle Lundgren i Kungälv på tisdagen.
1 av 4
Åkesson och EU-kandidaten Peter Nalle Lundgren i Kungälv på tisdagen. - Foto: Adam Ihse / TT
Åkessons "Sverigeturné" har kantats av oroligheter.
2 av 4
Åkessons "Sverigeturné" har kantats av oroligheter. - Foto: Adam Ihse / TT
Det blev inget torgmöte i Göteborg på tisdagen.
3 av 4
Det blev inget torgmöte i Göteborg på tisdagen. - Foto: MICKE LARSSON / TT
Åkesson tillsammans med Jörgen Fogelklou från SD Göteborg.
4 av 4
Åkesson tillsammans med Jörgen Fogelklou från SD Göteborg. - Foto: Adam Ihse / TT

Polisen: "Jimmie Åkesson ville ha den situation vi hade"

När SD-ledaren Jimmie Åkesson gästade Karlstad på onsdagen uppstod tumult. Nu säger polisen att de hade kunnat göra mer – men Åkesson ville inte det.


Göteborgsmöte ställdes in

I tisdags tvingades SD ställa in Jimmie Åkessons planerade torgmöte på Götaplatsen i Göteborg. Detta eftersom ett stort antal motdemonstranter samlats på och i närheten av torget.

KARLSTAD. Efter att flera motdemonstranter omhändertagits kritiserade Sverigedemokraterna polisinsatsen vid Jimmie Åkessons besök i Karlstad på onsdagen.

Men nu visar det sig att SD-ledaren själv såg till att polisen inte agerade hårdare mot de som dykt upp för att protestera. Totalt togs elva personer av polisen för att de varit för högljudda vid Åkessons tal.

– Folk buade. Vi agerade. Och vi hade hela tiden en dialog med Jimmie Åkesson. Vi kunde ha gjort mer men han ville inte det, säger polisens operativa chef Rolf Sandberg till NWT.

"Ville ha situationen vi hade"

Polisen föreslog för Sverigedemokraterna att motdemonstranterna skulle flyttas en bit bort.

– Vi hade också möjlighet att tömma torget, men Åkesson ville inte det heller. Jimmie Åkesson ville ha den situation vi hade, säger Sandberg till NWT.

Var aldrig fara för säkerheten

Åkessons stabschef Linus Bylund kritiserade polisen efter att de sagt att insatsen var "lyckad".

– Det jag vänder mig emot är att polisen säger att det var en lyckad insats. Vi kunde inte hålla torgmötet. När det gäller stök och störningar tillhör Karlstad topp tre av de platser vi besökt hittills. Folk störde mötet så Jimmie Åkesson inte kunde tala. Det begicks alltså brott framför ögonen på polisen, och de personerna är inte gripna. Då kan man inte kalla polisens insats för annat än misslyckad, säger han till NWT.

Enligt polisen fanns det aldrig någon fara för SD-ledarens säkerhet. Han hade kunnat tala i hela tre timmar men valde att själv avbryta vid de höga buropen.

På Twitter anklagar partiledaren polisen för att ljuga:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!