Sprider okritiskt.
1 av 3
Sprider okritiskt. - Foto: Faksimil sigtuna.sverigedemokraterna.se / Faksimil Facebook
Det var i går som SD i Sigtuna länkade till klippet.
2 av 3
Det var i går som SD i Sigtuna länkade till klippet. - Foto: Faksimil sigtuna.sverigedemokraterna.se
Man har använt sig av samma text som den anonyme facebookanvändaren.
3 av 3
Man har använt sig av samma text som den anonyme facebookanvändaren. - Foto: Faksimil sigtuna.sverigedemokraterna.se

SD-förening sprider tiggarvideo – utan källkritik: "Det är inte 1800-talet"

Den hetsande videon sprids från vad som misstänks vara en fejkad profil – men delas ändå vidare av en sverigedemokratisk lokalförening. – Det är massor med klipp överallt, säger föreningens ordförande till Nyheter24.


Facebookkontot

Kontot som först spred klippet på Facebook skapades endast timmar innan klippet publicerades.

Den enda aktiviteten från kontot är just att sprida filmen.

SIGTUNA. Tidigare under dagen skrev Nyheter24 en artikel om ett klipp på en tiggande kvinna som nu sprids på internet. Klippet sprids från ett Facebook-konto, vars äkthet är starkt ifrågasatt. Bland annat på grund av att personen bakom skapade kontot endast timmar innan filmen lades upp och att den första profilbilden kopierats rakt av från en hemsida på nätet, utan koppling till kontot.

SD-ordföranden: "Massor av klipp överallt"

Klippet har delats över 4 000 personer på Facebook och bland annat av Sverigedemokraternas lokalförening i Sigtuna. På lokalföreningens hemsida har man publicerat ett inlägg där man tagit texten från Facebook-klippet rakt av och sedan länkat till klippet.

Partiets kommunordförande, Sören Sundh, säger att det är deras it-grupp som ligger bakom länkningen. Men han tycker inte att det är konstigt att man väljer att länka till ett klipp vars källa man inte känner till.

– Det är så i dag alltså att det är massor med klipp överallt, det är på alla möjliga ställen och det är ingen som har frågat om det förut, säger Sundh till Nyheter24.

Så ni kollar inte upp vart det kommer i från utan ni kör ut det bara?

– Nej, nej. Det är inte 1800-talet alltså. Jag har inte tid längre, jag sitter och spelar schack. 

"Troligtvis människor i främlingsfientliga kretsar bakom"

Filmen som Sverigedemokraterna Sigtuna länkar till sprids från ett antagligen fejkat Facebookkonto, enligt bland annat piratpartisten och bloggaren Niklas Starow

– Jag är övertygad om att det är en fejkprofil. Att personen bakom sidan var så snabb med att byta profilbild tyder på att denne följer flödet kring detta väldigt nära, säger han till Nyheter24.

Niklas Starow tror också att hela händelsen är iscensatt.

– Man ser ju inte hela händelsen, och det tyder ju på det. Händelsen är troligen framprovocerad i syfte att kunna filma, säger han och fortsätter:

– Filmen i sig är nog äkta, och händelsen har förmodligen utspelat sig i regionen. Vem det är som ligger bakom kan man bara spekulera i men det är ju inte en främlingsvänlig person i alla fall. Troligtvis är det människor i främlingsfientliga kretsar som står bakom.

"Brutit mot användarvillkoren"

När Nyheter24 senare under dagen lyckas nå Sverigedemokraternas presschef, Martin Kinnunen för en kommentar skriver han:

"De har brutit mot användarvillkoren och använt hemsidan som en blogg. Fokus ska vara kommunpolitik. Alla inlägg har därför tagits bort".

"Eftersom man bryter mot reglerna för hemsidorna har man tillsvidare förlorat rättigheterna till att göra inlägg men vi har inte värderat enskilda uppdateringar utan konstaterat att man ej sysslar med kommunpolitik på hemsidan", skriver han vidare. 

På frågan om han har några kommentarer till Sundhs uttalanden svarar har kort och gott: 

"Nej".

Se klippet här:

LÄS MER: Tiggarvideo delas av tusentals på Facebook: "Det är en fejkprofil" 

Tiggaren om filmklippet: "Han sparkade mig" 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kontrollerar du det du delar på Facebook?
Senaste nytt

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.