Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-topp ljög om biståndsarbete

Kristina Winberg ljuger om att ha jobbat för Sida.
1 av 1

Kristina Winberg ljuger om att ha jobbat för Sida.

ANDERS WIKLUND / TT

Nyheter | 11/06/2014 16:42

SD-toppen och blivande EU-parlamentarikern Kristina Winberg har ljugit om sitt biståndsarbete i Afrika. Både Sida, myndigheten hon uppgett att hon jobbat för, och hennes familj dementerar uppgiften.

Sverigedemokraternas blivande europaparlamentariker Kristina Winberg har i flera intervjuer hävdat att hon har jobbat för den statliga biståndsmyndihgeten Sida. I både DN, SD-kruiren och vid en EU-debatt uppgav hon att hon har jobbat för Sida i Afrika. 

Aldrig jobbat för Sida

Men det stämmer inte, enligt Aftonbladet, som varit i kontakt med Sidas pressekreterare, Inga-Lill Hagberg.

– Där finns inga uppgifter som tyder på att hon skulle ha varit anställd eller haft några som helst uppdrag här, säger Inga-Lill Hagberg

Detta uppger hon efter att ha tittat i både egna arkiv och riksarkivet med äldre uppgifter.

"Delade ut förnödenheter"

I ett sms till Aftonbladet skriver Kristina Winberg att hon volontärarbetade i Moçambique 2008, eftersom hennes kusin och hans familj jobbade för Sida där i 20 år. Hon skriver att hon var där och hjälpte till i två veckor och har tydliga minnen om att ha delat ut förnödenheter till fattiga och sjuka. Hon säger också att av alla hennes resor så har den här berört henne mest.

Familjen dementerar

Den ovan nämnda familjen bekräftar för Aftonbladet att Winberg varit på besök under 2008, men dementerar starkt att hon ska ha jobbat för dem. På frågan om hon gjort det svarar Winbergs kusins fru, Carina Winberg följande:

– Nej, det gjorde hon inte. Hon var och besökte oss. 

Carina Winberg berättar också att hon och hennes familj jobbat för Svenska Alliansmissionen och bott i Moçambique från 1996 till 2012, men att de aldrig jobbat direkt för Sida, utan enbart fått bidrag av dem för att bedriva sitt arbete, skriver Aftonbladet.

UPPDATERAD.

Kristina Winberg har nu svarat på anklagelserna – och hävdar fortfarande att hon åkte till Moçambique för att hjälpa till med biståndsarbete.

– Jag tycker det var lite konstigt skrivet av er. Jag bekostade en resa och bekostade förnödenheter: gosedjur, pennor och papper till barnen som jag hade med mig. På plats bekostade jag tvålar, mjölk och filtar som vi delade ut till behövande. Sedan att jag inte var avlönad av Sida – jag borde kanske ha formulerat mig annorlunda och sagt att jag volontärarbetade. Men hela min resa och vistelse där varje dag var att ta del av deras arbete. Man åker ju inte på semester till Moçambique, säger hon till Aftonbladet.

Hon håller heller inte med sin kusins fru om att hon inte skulle ha varit där för att arbeta.

– Det är märkligt att hon säger det. Jag hjälpte ju dem i deras arbete. Hon jobbade ju med fattiga som vi var ute och besökte, sedan var vi och besökte fängelser och det var barn. Jag tyckte jag var delaktig, säger den blivande EU-parlamentarikern till Aftonbladet.

LÄS MER: 

SD-toppen hånas på nätet – se klippet här