Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grattis England – här är SD i 5 enkla steg

SD-demonstration 1991.
1 av 6

SD-demonstration 1991.

Claudio Bresciani/SCANPIX

Sverigedemokratisk demonstration 1997. På Karl XII:s dödsdag.
2 av 6

Sverigedemokratisk demonstration 1997. På Karl XII:s dödsdag.

Rolf Höjer/SCANPIX

Valaffisch från 1999.
3 av 6

Valaffisch från 1999.

Mark Earthy/SCANPIX

Vid riksmötets öppnande 2010 lämnade Sverigedemokraterna Storkyrkan sedan biskopen hållt ett tal mot rasism.
4 av 6

Vid riksmötets öppnande 2010 lämnade Sverigedemokraterna Storkyrkan sedan biskopen hållt ett tal mot rasism.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Jimmie Åkesson talar i centrala Göteborg inför EU-valet 2009.
5 av 6

Jimmie Åkesson talar i centrala Göteborg inför EU-valet 2009.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Här beväpnar de sig med järnrör.
6 av 6

Här beväpnar de sig med järnrör.

Faksimil Expressen

Nyheter | 19/06/2014 14:08

Nu är det klart att SD samarbetar med brittiska Ukip i EU. Nyheter24 vill därför sträcka ut en hjälpande hand och introducera England för deras nya Bryssel-kompis.

Främlingsfientliga och högerpopulistiska partiet Ukip, med den kontroversielle partiledaren Nigel Farage i spetsen, ska bilda EU-grupp med bland annat Sverigedemokraterna. Men britterna verkar vara ungefär lika peppade på att samarbeta med SD som svenskarna är på att samarbeta med Ukip.

Som en följd har de kommande EU-parlamentarikerna Kristina Winberg (SD) och Peter Lundgren (SD) fått distansera sig från partiets historia, skriver The Guardian. Tidningen nämner även att SD startades ur en rasistisk rörelse (Bevara Sverige Svenskt, BSS).

Men räcker det verkligen för engelsmännen? Vad vet England egentligen om Ukips nya bundis och EU-kritiska vapendragare? Nyheter24 rätar ut eventuella frågetecken och funderingar kring partiets bakgrund och åsikter i fem punkter.

1. Bruna rötter

Grundarna av Sverigedemokraterna kom bland annat från Bevara Sverige Svenskt, BSS, en rasistisk kampanjorganisation där flera medlemmar hade anknytning till skinnskallekretsar. 

Syftet med kampanjen var att begränsa invandringen och verka för så kallad "återsändning" av de invandrare som bosatt sig i Sverige.

Heads up: Detta är ingenting man pratar högt om. I ett direktsänt radioprogram från 2014 har partiledaren Jimmie Åkesson sagt att Sverigedemokraterna inte alls varit öppet rasistiskt, och att de heller inte har några nazistiska rötter.

Klädkoden har sedan 90-talet bytts ut från nazistiska uniformer till välskräddade kostymer. För att inte göra er ovän så undvik att nämna detta (ni vet vad man säger om att inte gräva i det förflutna).

2. Nolltoleransen

Ingen är ju ett fan av "dålig stämning". För att göra upp med extremismen gjorde partiet därför en utrensing 2001, under ledning av den förra partiledaren, Mikael Jansson

I oktober 2012 kände sig Åkesson nödgad att göra en "storstädning" inom partiet varpå han införde en så kallad "nolltolerans". Han sa då: "Från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet." Nolltoleransen kan något förenklat ses som en följd av all negativ publicitet i svensk media (läs: PK-media).

Say what? Läs här för en mer utförlig förklaring.

3. Islamofobi

Flertalet sverigedemokratiska politiker har gjort sig kända för kontroversiella citat om islam och muslimer. Partiets kriminalpolitiske talesperson, Richard Jomshof har bland annat sagt att islam är ett värre hos än nazism. Partiledaren Jimmie Åkesson har varnat för islam i en debattartikel hos Aftonbladet.

En av partiets mest profilerade politiker är Kent Ekerothkänd för sin negativa syn på islam och muslimer. Under sitt tal på Sverigedemokraternas landsdagar 2009 pratade han bland annat om det han kallade den allra viktigaste politiska frågan: ”Varje civilisation kommer förr eller senare till ett vägskäl, och i det vägskälet så går man antingen under i krig eller i en stilla suck, eller så kämpar man för sin egen över- levnad...”.

4. Hbtq-fientliga?

Kära engelsmän, ni ska veta att det här med sexuell läggning kan vara lite känsligt inom Sverigedemokraterna. 

I samband med Pridefestivalen 2007 skrev exempelvis partisekreteraren Björn Söder ett blogginlägg om homosexualitet. Han undrade då: ”Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall ”normaliseras”? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med barn)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare.”

Tona därför ner regnbågsfärgerna. Och vad du än gör, vifta för guds skull inte med en prideflagga – den kan beskrivas som något av ett rött skynke.

5. Accessoarer

Det finns ett tillbehör som är vanligare än andra när det kommer till sverigedemokratiska politiker. Men om ni vill ha goda relationer i Bryssel kanske det är bra att faktiskt gömma undan järnrören innan.

----

LÄS MER: 

Här är partierna som SD kommer att samarbeta med i eu
16 vidriga åsikter som Europa röstade på och du borde känna till
Här är åsikterna som Jimmie Åkesson vill samarbeta med