Sjöstedt: Därför ska feminister välja oss i stället för Fi

- 04/07/2014, 12:09 -
Jonas Sjöstedt.
1 av 2

Jonas Sjöstedt.

Faksimil

Gudrun Schyman, Fi.
2 av 2

Gudrun Schyman, Fi.

Nyheter24

Den före detta vänsterledaren Gudrun Schyman kämpar för att ta sig in i riksdagen. Men Fi står inte upp för välfärdens grund, enligt Vänsterpartiets toppar.

ALMEDALEN. Samtidigt som Vänsterpartiet har legat stabilt i opinionsundersökningarna har en ny konkurrent seglat upp på samma vänsterkant: Feministiskt initiativ.

Men även om vänsterledaren Jonas Sjöstedt anser att partierna har mycket gemensamt finns det stora skäl att inte rösta på Fi, menar han.

– Med oss får man inte bara den bästa feministiska politiken – man får också vänsterpolitik, säger han till Nyheter24 efter pressträffen i Almedalen.

"Det är i ekonomin som makten ligger"

Vänsterpartiet är särskilt kritiska till ett av Fi:s förslag – att slå ihop a-kassor, sjukförsäkring och försörjningsstöd till en socialförsäkring.

– Vi skulle aldrig lägga ett förslag som ifrågasätter hela inkomstbortfallsprincipen, den grund vi lagt hela vår välfärd på, säger ekonomisk-politiske talespersonen Ulla Andersson till Nyheter24.

Hon menar att mycket av det som ryms under begrepp som feminism och jämställdhet faktiskt handlar om just ekonomi.

– Vi är ett feministiskt parti och har varit det i 20 år. Vi har en ekonomisk politik och det är i ekonomin som makten ligger, som verkligen skapar skillnader vad gäller kvinnors livsvillkor.

Se intervjun med Sjöstedt från pressträffen här: