"Ringde du polisen eller Fonus?" – SD-topp hyllar misshandel

- 07/10/2014, 11:15 -
Inlägget och Bergquists kommentar.
1 av 4

Inlägget och Bergquists kommentar.

Faksimil Facebook

2 av 4

Faksimil Facebook

3 av 4

Faksimil Facebook

4 av 4

Faksimil Facebook

SD-toppen David Bergquist hyllade på Facebook misshandeln av två "kulturberikare". Han gillade inlägget där mannen skrev att han pungsparkat männen tre gånger efter att han slog dem.

STOCKHOLM. Natten till tisdag skrev en man på Facebook att han blivit påhoppad av två "kulturberikare" och att han därefter slagit ned dem och sparkat dem mellan benen, så att de inte kan "våldta en svensk tjej på minst en månad". 

Inlägget, som Nyheter24 har tagit del av, kommenterades snabbt av David Bergquist, ordförande för Sverigedemokraterna Östra Stockholm. 

"Föredömligt"

Han hyllade mannen, som han menade agerat i nödvärn, och frågade också om han efter överfallet ringde polis eller begravningsbyrån Fonus.

"Föredömligt att utnyttja den medborgerliga rättigheten att i nödvärn freda sig från ett grovt övergrepp", skrev Bergquist.

Nyheter24 ringde upp Bergquist för att se vad han menade.

Vad menar du med att det var föredömligt?

– Människor är så skrämda numera och vågar inte försvara sig, så det var bra att han gjorde det.

Är det rätt att slå folk som redan ligger ner?

– Det framgår inte riktigt hur det gick till. Det går att tolka som övervåld, men jag tolkar det som självförsvar.

Angående kommentaren om Fonus menar Bergquist att det hela är skrivit med en skämtsam ton och referar till ett gammalt skämt från 40-talet som hans kompis pappa dragit.

– Han sa att om någon gjorde inbrott i hans båt skulle man inte ringa ambulansen utan Fonus, säger Bergquist. 

I inlägget du kommenterade referas det till "kulturberikare", betyder det personer med utländsk bakgrund?

– Ja, jag utgår från det.

Är det relevant?

– Nja, det är en detalj. Det hade varit lika illa om det var två svenskar som hade hoppat på honom. Men det kan ha relevans –  är det till exempel flyktingar som kommit hit så borde de vara extra tacksamma mot Sverige.

Invandringspolitiken söndrar och härskar

David Bergquist skriver också i en kommentar till inlägget att "utlänningar är fridlysta" och enligt honom själv syftar han med det på invandringspolitiken, som han menar går ut på att söndra och härska.

– Man vill inte ha kvar gemenskapen och man vill splittra landet, det gör man genom att söndra och härska, säger han och fortsätter:

– Vi har så hög invandring att invandrare inte hinner lära sig språket och integreras.


Han menar att det här i sin tur bidrar till ett bevakningssamhälle där allt fler ställer sig positiva till kameraövervakning på gatorna. 

– Allt fler tycker att bevakningskameror är bra, även mina partikamrater. Det händer i och med splittringen och hotet om terrorism i USA. 

Bergquist har tidigare fått kritik för att ha uttalat sig om att Europas härskarfolk är hotat