Det finns tvivel på om Åkesson kommer tillbaka som partiledare för Sverigedemokraterna.
1 av 2
Det finns tvivel på om Åkesson kommer tillbaka som partiledare för Sverigedemokraterna. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det säger Mattias Karlsson, Åkessons ersättare.
2 av 2
Det säger Mattias Karlsson, Åkessons ersättare. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Åkesson kan vara borta från SD för gott

Inom Sverigedemokraterna tvekar man om Jimmie Åkesson någonsin kommer tilllbaka som partiledare.


Osäkerhet kring Jimmie Åkessons återkomst i Sverigedemokraterna är stor. Det avslöjas i en intervju som Dagens Nyheter har gjort med Mattias Karlsson, chefsideolog och Åkessons ersättare under sjukskrivningen. 

Jimmie Åkesson uppgav i oktober i år att han skulle ta en time out från sin roll som partiledare för Sverigedemokraterna och sjukskrevs på obestämd tid för "utmattningssyndrom" vilket i dagligt tal brukar benämnas som utbrändhet. För många kom det som en chock men inom partiet har man länge känt till Åkessons problem. 

"Bristningsgränsen rent psykiskt"

– Att han har legat på bristningsgränsen rent psykiskt så länge, det har jag varit medveten om. Jag vill inte gå in på detaljer, men jag har nog sett varningssignaler i åtminstone fyra år, säger Karlsson till DN. 

Åkesson skrev i ett öppet brev att "Motståndares ihärdiga försök att få stopp på våra framgångar, mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik och extremisternas omåttliga hat", bidrog till sjukskrivningen. 

Men personer med insyn i Sverigedemokraterna pekar på Åkessons kontrollbehov och oförmåga att delegera som en bidragande faktor till utbrändheten, samt att partiet har liten förståelse för vad det innebär att vara en närvarande förälder, skriver DN

"Har offerburka"

– Jimmie Åkesson har inte bara en offerkofta på sig, han har en hel offerburka. Men det är bra att han äntligen sökt hjälp, säger Daniel ­Assai, tidigare nära medarbetare till Åkesson, till Dagens Nyheter.

Nu spekuleras det inom partiet hurvida Åkesson kommer tillbaka. 

– Jag tror inte att han leder partiet år 2018, säger en anonym sverigedemokrat, till DN. 

Vem som ska ta över på permanent basis om Åkesson inte återvänder är inte bestämt men Karlsson ses helt klart som en stark kandidat till partiledarposten. 

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/