Lyfter frågan.
1 av 3
Lyfter frågan. - Foto: TT
Stockholm.
2 av 3
Stockholm. - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Lotta Olsson (M).
3 av 3
Lotta Olsson (M). - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Riksdagsledamot tvivlar på Stockholm som huvudstad

"Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften".


Små chanser

Oddsen för att Olssons får gehör är att betrakta som oerhört små.

Enligt Sveriges Radio fick bara alla 1,6 procent av motionsförslag mellan 2010-2014 ja.

Ska Stockholm verkligen vara Sveriges huvudstad även i fortsättningen? Den moderata riksdagsledamoten Lotta Olsson är inte säker – och har därför lämnat in en motion för att utreda om Stockholm ska ”befrias” från ansvaret som huvudstad, skriver Sveriges Radio.

”Flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm"

”Huvudstaden i ett land behöver inte samtidigt vara landets största, vi ser exempelvis Washington D. C. som är USA:s politiska centrum men absolut inte den största staden i USA” skriver Olsson i motionen enligt Sveriges Radio och pekar på att ”flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm och skulle långsiktigt kunna bli ett bra alternativ som huvudstad”.

"Bör tillsätta en utredning"

Hon skriver också, enligt Sveriges Radio, att ”Regeringen bör därför tillsätta en utredning för att utreda om Stockholm ska befrias från uppdraget som huvudstad. Statens institutioner måste vara tillgängliga för övriga landet och finns inte tillräckligt lokalt stöd i Stockholm för uppdraget som huvudstad, bör staten ge uppdrag till annan stad att långsiktigt ta över funktionen som huvudstad”.

– Statens institutioner måste vara tillgängliga för hela landet inte bara för Stockholm, annars hotas jobb och utveckling i hela landet. Jobben idag är utsatta för internationell konkurrens, då duger det inte att Sverige har en huvudstad vars politiska ledning inte ser den utmaningen det innebär, säger Olsson till Sveriges Radio.

Vill inte svara på fråga om alternativ

Däremot vill hon inte svara på vilken annan stad hon tycker skulle vara lämplig som huvudstad.

– Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften, om inte Stockholms rödgröna ledning tänker om, säger Olsson till Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.