Lyfter frågan.
1 av 3
Lyfter frågan. - Foto: TT
Stockholm.
2 av 3
Stockholm. - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Lotta Olsson (M).
3 av 3
Lotta Olsson (M). - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Riksdagsledamot tvivlar på Stockholm som huvudstad

"Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften".


Små chanser

Oddsen för att Olssons får gehör är att betrakta som oerhört små.

Enligt Sveriges Radio fick bara alla 1,6 procent av motionsförslag mellan 2010-2014 ja.

Ska Stockholm verkligen vara Sveriges huvudstad även i fortsättningen? Den moderata riksdagsledamoten Lotta Olsson är inte säker – och har därför lämnat in en motion för att utreda om Stockholm ska ”befrias” från ansvaret som huvudstad, skriver Sveriges Radio.

”Flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm"

”Huvudstaden i ett land behöver inte samtidigt vara landets största, vi ser exempelvis Washington D. C. som är USA:s politiska centrum men absolut inte den största staden i USA” skriver Olsson i motionen enligt Sveriges Radio och pekar på att ”flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm och skulle långsiktigt kunna bli ett bra alternativ som huvudstad”.

"Bör tillsätta en utredning"

Hon skriver också, enligt Sveriges Radio, att ”Regeringen bör därför tillsätta en utredning för att utreda om Stockholm ska befrias från uppdraget som huvudstad. Statens institutioner måste vara tillgängliga för övriga landet och finns inte tillräckligt lokalt stöd i Stockholm för uppdraget som huvudstad, bör staten ge uppdrag till annan stad att långsiktigt ta över funktionen som huvudstad”.

– Statens institutioner måste vara tillgängliga för hela landet inte bara för Stockholm, annars hotas jobb och utveckling i hela landet. Jobben idag är utsatta för internationell konkurrens, då duger det inte att Sverige har en huvudstad vars politiska ledning inte ser den utmaningen det innebär, säger Olsson till Sveriges Radio.

Vill inte svara på fråga om alternativ

Däremot vill hon inte svara på vilken annan stad hon tycker skulle vara lämplig som huvudstad.

– Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften, om inte Stockholms rödgröna ledning tänker om, säger Olsson till Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

Två bussar i krock utanför Gällivare

Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.

Populära bryggeriet riskerar böter på 500 000 kronor

Poppels bryggeri står inför ett vite på hela 500 000 kronor. Konsumentverket har tidigare yrkat för att bryggeriet ska betala en miljon, men efter en överklagan har vitet minskat.

Åklagare: Trump orkestrerade kriminell plan

USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan i syfte att korrumpera presidentvalet 2016, enligt åklagaren Matthew Colangelo, som är först ut med måndagens öppningsanföranden i rättegången mot Trump i New York.

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

Ludmila Engquists karriär tog en oväntad vändning när hon började med vintersporten bob, efter att ha avslutat friidrottskarriären. Kort efteråt erkände hon att hon dopat sig. Att idén om att satsa på bob kom från Engquist själv chockar både sportprofiler och tv-makare.