Stockholm

Riksdagsledamot tvivlar på Stockholm som huvudstad

Lyfter frågan.
1 av 3
Lyfter frågan. Foto: TT
Stockholm.
2 av 3
Stockholm. Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Lotta Olsson (M).
3 av 3
Lotta Olsson (M). Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften".

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Små chanser

Oddsen för att Olssons får gehör är att betrakta som oerhört små.

Enligt Sveriges Radio fick bara alla 1,6 procent av motionsförslag mellan 2010-2014 ja.

Ska Stockholm verkligen vara Sveriges huvudstad även i fortsättningen? Den moderata riksdagsledamoten Lotta Olsson är inte säker – och har därför lämnat in en motion för att utreda om Stockholm ska ”befrias” från ansvaret som huvudstad, skriver Sveriges Radio.

”Flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm"

”Huvudstaden i ett land behöver inte samtidigt vara landets största, vi ser exempelvis Washington D. C. som är USA:s politiska centrum men absolut inte den största staden i USA” skriver Olsson i motionen enligt Sveriges Radio och pekar på att ”flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm och skulle långsiktigt kunna bli ett bra alternativ som huvudstad”.

"Bör tillsätta en utredning"

Hon skriver också, enligt Sveriges Radio, att ”Regeringen bör därför tillsätta en utredning för att utreda om Stockholm ska befrias från uppdraget som huvudstad. Statens institutioner måste vara tillgängliga för övriga landet och finns inte tillräckligt lokalt stöd i Stockholm för uppdraget som huvudstad, bör staten ge uppdrag till annan stad att långsiktigt ta över funktionen som huvudstad”.

– Statens institutioner måste vara tillgängliga för hela landet inte bara för Stockholm, annars hotas jobb och utveckling i hela landet. Jobben idag är utsatta för internationell konkurrens, då duger det inte att Sverige har en huvudstad vars politiska ledning inte ser den utmaningen det innebär, säger Olsson till Sveriges Radio.

Vill inte svara på fråga om alternativ

Däremot vill hon inte svara på vilken annan stad hon tycker skulle vara lämplig som huvudstad.

– Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften, om inte Stockholms rödgröna ledning tänker om, säger Olsson till Sveriges Radio.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.