Makspelet i riksdagen är i full gång inför onsdagens omröstning.
1 av 8
Makspelet i riksdagen är i full gång inför onsdagens omröstning. - Foto: Tt Bild
Åsa Romson, Gustav Fridolin och Stefan Löfven
2 av 8
Åsa Romson, Gustav Fridolin och Stefan Löfven - Foto: tt bild
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt och Mattias Karlsson.
3 av 8
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt och Mattias Karlsson. - Foto: tt bild
Erik Ullenhag, Anna Kinberg Batra, Emil Källström och Jakob Forssmed.
4 av 8
Erik Ullenhag, Anna Kinberg Batra, Emil Källström och Jakob Forssmed. - Foto: tt bild
Gustav Fridolin och Stefan Löfven.
5 av 8
Gustav Fridolin och Stefan Löfven. - Foto: tt bild
6 av 8
- Foto: tt bild
7 av 8
- Foto: tt bild
8 av 8
- Foto: tt bild

5 punkter som visar hur SD:s beslut kan påverka Löfvens kris

Vad händer egentligen om regeringens budget brakar samman i morgon? Vad ska krävas för att det ska bli nyval? Nyheter24 ger dig allt du behöver veta.


I morgon är det budgetomröstning. Vad innebär det? Vad kan hända? Nyheter24 listar fem scenarier. 

1. Sverigedemokraterna lägger ner sina röster.

Redan i eftermiddag håller SD presskonferens om hur de ska rösta i morgon. Om de väljer att lägga ner sina röster kommer regeringens budget att gå igenom riksdagen.

2. Röd regering med blå budget

Om Sverigedemokraterna väljer att rösta på Alliansens budget kan Löfven fortsätta regera – fast med Alliansens budget. Det är dock högst otroligt. 

3. Löfven avgår som statsminister. Han får då i uppdrag att bilda en ny regering. 

Bam! Tillbaka till ritbordet. Det blir ungefär som efter valet, men en gång till. Stefan Löfven måste då bilda en ny regering och lägga fram en ny budget, förmodligen utan MIljöpartiet vid sin sida. Många bedömare ser det här alternativet som det mest troliga. 

– Vi har ju haft minoritetsregeringar innan, det är inget ovanligt. Nu de senaste fyra åren har ju Sverige styrts av en minoritetsregering. Däremot kan inte S och Mp räkna med samma stöd från Sverigedemokraterna som Alliansen kunde 2010-2014, säger Matilde Millares, doktorand i statsvetenskap på Stockholms Universitet, till Nyheter24.

4. Budgeten förhandlas om 

Regeringen kan välja att strunta i att lägga fram sin budget och i stället ändra om den så att den får stöd i Riksdagen. Då blir det krångligt för Alliansen eftersom de måste sätta sig ned med S, något som gör att allianspartierna kanske måste gå skilda vägar. Detta kan ske om SD under tisdagen säger att de kommer rösta med alliansen. 

– Problemet blir då att Stefan Löfven måste visa sig samarbetsvillig mot Alliansen. Det kanske kan bli svårt nu precis efter en valrörelse, men de kommande fyra åren så kommer kanske allianspartierna "lugna ner sig" lite och visa mer samarbetsvilja, säger Millares.

5. Nyval

Om inget annat hjälper kan regeringen utlysa nyval, något som kan ske först i slutet av december. Nyvalet kommer i så fall ske till våren. Det är något som kan gynna Sverigedemokraterna, men det skulle också vara högt spel för både Alliansen och SD.

– Risken är att SD får ökat stöd och att deras väljare visar sitt missnöje med de etablerade partierna. Samtidigt får man komma ihåg att vare sig Sverigedemokraterna eller Alliansen har någon riktig ledare just nu, säger Millares. 

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!