Ministerns krav: Alla kommuner måste ta emot flyktingar

- 05/02/2015, 07:33 -
Ylva Johansson.
1 av 2

Ylva Johansson.

TT NYHETSBYRÅN

Ministern föreslår lagändringar.
2 av 2

Ministern föreslår lagändringar.

Bertil Ericson / TT

Integrationsministern Ylva Johansson vill införa nya lagar.

Den senaste tiden har migrationsutspelen haglat från olika riksdagspartier – men Socialdemokraterna har till större delen varit tysta. Fram tills nu. För i en intervju med Sydsvenskan är integrationsminister Ylva Johansson tydlig med vad som hon anser behöver göras.

– Ska Sverige klara ett så stort åtagande som vi nu står inför måste vi få till stånd en jämnare fördelning mellan kommunerna, säger Johansson och fortsätter:

– Det är en helt orimlig fördelning av ansvar i dag. Så kan vi inte fortsätta. Det är min bestämda uppfattning. Vi behöver lagändringar för att säkerställa att alla kommuner tar sitt ansvar för flyktingmottagandet.


"Vill att de andra EU-länderna ska ta ett större ansvar"

Johansson säger även att regeringen vill minska tiden det tar innan invandrare kommer in på arbetsmarknaden – från dagens sex-åtta år till två. Hon kommenterar också övriga EU-länders agerande i frågan.

– Jag vill att de andra EU-länderna ska ta ett större ansvar. Men jag vill inte åstadkomma det genom att göra det svårare eller sämre för människor att komma till Sverige, säger Johansson till Sydsvenskan.