5 konflikter som Jimmie Åkesson måste lösa efter comebacken

- 27/03/2015, 09:53 -
Jimmie Åkesson.
1 av 6

Jimmie Åkesson.

Lars Pehrson

Mikael Jansson.
2 av 6

Mikael Jansson.

COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Mattias Karlsson.
3 av 6

Mattias Karlsson.

TT NYHETSBYRÅN

William Hahne.
4 av 6

William Hahne.

Nora Lorek / Nora Lorek / TT

Gustav Kasselstrand.
5 av 6

Gustav Kasselstrand.

TT NYHETSBYRÅN

Björn Söder.
6 av 6

Björn Söder.

Tomas Oneborg

På fredagskvällen medverkar Jimmie Åkesson i SVT:s Skavlan för att prata om sin återkomst efter sjukskrivningen. Han har en del att ta tag i.

1. SDU och nationalismen

Att moderpartiet och ungdomsförbundet inte direkt drar jämnt är sen gammalt. Redan 2012 försökte man från partitoppen ersätta ungdomsledaren Gustav Kasselstrand med den nuvarande riksdagsledamoten Paula Bieler, ett försök som misslyckades. I år försökte man igen, den här gången med presschefen Henrik Vinge, men även den här gången lyckades Kasselstrand behålla makten. SDU:s mer tydliga nationalism är något som oroar bland annat den vikarierande partiledaren och gruppledaren Mattias Karlsson.

– Vi borde inte ha den här typen av konflikter i partiet längre. Vi borde ha passerat det här stadiet. Vi tänker inte på något sätt släppa den här inriktningen som Sverigedemokraterna valt med socialkonservatismen, den öppna svenskheten och nolltoleransen mot rasism. Det är heliga punkter. Vi tycker inte att det ska förekomma diskussion om det, säger han till Dagens Nyheter.

Bild: TT

2. Stockholm

Konflikten mellan SDU och huvudförbundet har också skvalpat över till partiets Stockholmsdistrikt där ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne valdes till ny ordförande under ett kaosartat årsmöte där han ersatte Maria Danielsson. Samtidigt ligger uteslutningsärenden aktiva mot Hahne som anklagas för att ha använt en medlemslista på ett otillbörligt sätt. Själv skickade han dock en fredssignal till partiet.

– Jag sträcker ut min hand till både partiledningen övriga delar av distriktet, sa han till Expressen.

De verkar inte ha lyssnat jättemycket, kanske för att Hahne säger att det hela bara handlar om ett svepskäl för att få bort honom, och beslut om hans framtid ska tas i slutet av april.

– Jag tycker att det är ställt bortom allt tvivel att Hahne och den nya ledningen i Stockholm och också ledningen för ungdomsförbundet förespråkar en annan ideologisk inriktning. De har ett annat sätt att kommunicera och har en annan ­vision för vad Sverigedemokraterna ska vara för parti, säger Mattias Karlsson till Dagens Nyheter.

Bild: TT

3. Göteborg

Inte heller i landets näst största stad är det lugn och ro. Enligt Aftonbladet är det nu öppen strid om ordförandeplatsen i SD-distriktet där efter att valberedningen inte föreslagit den sittande ordföranden Mikael Jansson inför årsmötet. I stället föreslår man Jimmie Åkessons bundsförvant, den nuvarande politiske sekreteraren Jörgen Fogelklou till ny ordförande.

Men Jansson, som fram till 2005 var partiledare och som burkar omnämnas som en del i den så kallade "bunkerfalangen", tänker inte ge sig.

– Jag ställer upp för omval, absolut. Jag blev ganska överraskad att jag inte fanns med. Men det finns alltid personlig vilja bakom. Valberedningens ordförande har varit drivande i att mitt namn inte ska vara med, säger han till Aftonbladet.

Något som inte tas emot med glädje från alla håll. David Lindh, som är regionpolitiker för SD i Göteborg och sekreterare samt suppleant i styrelsen, kallar enligt GP det hela för "en kupp". Tidningen citerar Lindh som ska ha twittrat "att Jörgen Fogelklou utmanar Mikael Jansson kan alltså ses som en kupp regisserad av valberedningen".

Bild: TT

4. Björn Söder

Under Åkessons frånvaro har riksdagens andre vice talman Björn Söder ersatts av Richard Jomshof som partisekreterare och hamnat i rejält blåsväder efter att han i en intervju med Dagens Nyheter bland annat pratat om hur "de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet I samma intervju pratade han om svårigheten att "tillhöra två nationer" och kritiserades av Jomshof.

– Han var extremt otydlig, sa Jomshof till Dagens Nyheter.

Samtidigt uppges Söder vara i strid med bland annat Mattias Karlsson. Enligt Expressen påstås de båda nu "avsky varandra" och tidningen skriver att Söder i kresten kring Karlsson numera betraktas som persona non grata.

Bild: TT

5. Mattias Karlsson

Dagens Nyheter hänvisar till flera källor och skriver att Åkessons comeback kan bli kortvarig – enligt tidningen kan Mattias Karlsson ta över permanent redan under partiets landsdagar i november. Något som eventuellt inte hundra procent förankrat i partiet.

– Mattias straffar folk, han ser ner på våra medlemmar. Han kallar dem för byfånar och bonnläppar och att de är ett nödvändigt ont. Hans elitistiska tänk skrämmer mig. De som protesterar blir straffade. Vissa kallas neofascister och utmålas som extremister för att de vågar ifrågasätta. Folk är jätterädda för att säga emot och men under ytan bubblar det, säger en källa till Aftonbladet om Karlsson.

Bild: TT