Har återvänt på riktigt.
1 av 6
Har återvänt på riktigt. - Foto: TT Bild
Jimmie Åkesson.
2 av 6
Jimmie Åkesson. - Foto: Lars Pehrson
Åkesson gjorde i förra veckan comeback i Skavlan.
3 av 6
Åkesson gjorde i förra veckan comeback i Skavlan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nu har han börjat jobba igen.
4 av 6
Nu har han börjat jobba igen. - Foto: TT
William Hahne får en skopa.
5 av 6
William Hahne får en skopa. - Foto: tt bild
Mattias Karlsson.
6 av 6
Mattias Karlsson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Åkesson dissar SDU: "Ska fortsätta vara ett mittenparti"

Jimmie Åkesson är tillbaka – och pratar om konflikterna inom det egna partiet.


SÖLVESBORG. På onsdagen, passande nog den första april, så återvände Sverigedemokraternas tidigare sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson till arbetet – och det första som skedde var en intervju med Expressen som genomfördes i Åkessons hem.

Bildkälla: TT Bild

Under den långa intervjun pratade Åkesson bland annat om att just intervjun var ett sätt att "smyga tillbaka in i arbetet", om rädslan för att något skulle hans son och om hur han fortfarande inte tycker att han är rasist. Liksom att han tycker att vikarien Mattias Karlsson vore en bra ersättare den dag Åkesson själv inte längre är partiledare – däremot verkar det allt mindre troligt att något från partiets ungdomsförbund, SDU, skulle få den chansen.

Bildkälla: TT Bild

Att det finns en konflikt mellan moderpartiet och SDU är bland det kändaste som finns, vilket Åkesson också bekräftar. Till Expressen säger han att det är "ingen hemlighet att det finns olika intressen mellan partiledning och SDU-ledning" apropå att ungdomsförbundets vice ordförande, den uteslutningshotade William Hahne, under ett omtalat möte valdes till ordförande för partiet i Stockholms stad.

Bildkälla: TT Bild

Åkesson är också öppnare med att det finns en tydlig strid.

– Jag vet att det finns synpunkter på SDU-ledningen generellt och att man medvetet till exempel inte använder socialkonservatismen i sina program, och det är klart att det är inte bra om det är på det viset. Vi vill ju ha ett ungdomsförbund som tillhör partiet och som vill följa partiets väg. Det måste ju vara utgångspunkten, säger han till Expressen.

Bildkälla: TT Bild

Han varnar för att en "glidning" kan komma att ske.

– Det återstår ju att se om det nu är så. Men om man ger uttryck för att SD ska bli något slags högerparti, det är inget som jag kan identifiera mig med på något sätt. Vi ska ju vara ett mittenparti som attraherar människor från både vänster och höger, och från alla delar av samhället, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

/
/
/
SDU
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Systembolagets hösttips – det ska du dricka till 5 klassiska svamprätter

Ryssland: Ny drönarattack av Ukraina

En ukrainsk drönare har slagit ner i den ryska staden Kursk, omkring nio mil från den ukrainska gränsen, hävdar ryska myndigheter.

Polisen i Österåker rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört av vägen i Roslags-Kulla.", skriver polisen på sin hemsida.

Dödssiffran stiger efter fabriksbrand

Dödssiffran har fortsatt stiga efter branden på en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Totalt har nio personer omkommit efter att ytterligare två personer bekräftats döda. Fyra av de döda ska vara brandmän.

Lyxklock-vd: Schweiz behöver en till storbank

1 timme sedan
Schweiz är i behov av ytterligare en storbank. Det anser Nick Hayek, vd för Swatch, världens största tillverkare av armbandsur.

Spara hundralappar varje vecka – med enkla knepet: "Tid är pengar"

1 timme sedan
Det råder ett tufft ekonomiskt klimat i Sverige för tillfället. Nyheter24 har pratat med ekonomibloggaren Sandra Karlsson om knepen du måste känna till och som hjälper dig att spara hundralappar varje vecka.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.