Åkessons parti stretar emot.
1 av 4
Åkessons parti stretar emot. - Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery / TT
Oscar Sjöstedt.
2 av 4
Oscar Sjöstedt. - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson / TT
Jonas Sjöstedt.
3 av 4
Jonas Sjöstedt. - Foto: Per Groth
Riksdagen.
4 av 4
Riksdagen. - Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery

Så sätter SD käppar i hjulet för regeringen

Inte överens alls.


Regeringen och Vänsterpartiet vill ha till en utredning om vinster i välfärden, en fråga som varit särskilt viktig för just Jonas Sjöstedt och hans parti. Men föga förvånande har Alliansen inte hållit med och i stället velat ha en annan utredning. Och när det i dag tas upp i riksdagens finansutskott får de backning – från Sverigedemokraterna.

Bild: TT

Något som enligt Sveriges Radio beror på att de rödgrönas utredning, enligt Sverigedemokraterna själva, bara har som syfte att stoppa privata aktörer inom välfärden.

– Det som Alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, till Sveriges Radio.

Bild: TT

Det betyder att finansutskottet i ett tillkännagivande, som inte är bindande, kommer att uppmana regeringen att omarbeta sitt utredningsförslag. Anledningen till att Sverigedemokraterna vill stoppa utredningen är enligt Oscar Sjöstedt att Vänsterpartiet fått för mycket makt.

Som jag ser det är den utredning som regeringen tillsatt inte socialdemokratisk politik, det är Vänsterpartiets politik, säger han till Sveriges Radio.

Bild: TT

Sverigedemokraten håller också med om att det självklart är en del av ett politiskt spel men säger att huvudfrågan är bra välfärdstjänster.

– Det finns ingen rapport eller utredning som kan visa att de privata aktörerna håller en lägre kvalitet än de offentliga, säger Oscar Sjöstedt till Sveriges Radio.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.