Så sätter SD käppar i hjulet för regeringen

- 26/05/2015, 07:47 -
Åkessons parti stretar emot.
1 av 4

Åkessons parti stretar emot.

TT News Agency / Henrik Montgomery / TT

Oscar Sjöstedt.
2 av 4

Oscar Sjöstedt.

Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson / TT

Jonas Sjöstedt.
3 av 4

Jonas Sjöstedt.

Per Groth

Riksdagen.
4 av 4

Riksdagen.

TT News Agency / Henrik Montgomery

Inte överens alls.

Regeringen och Vänsterpartiet vill ha till en utredning om vinster i välfärden, en fråga som varit särskilt viktig för just Jonas Sjöstedt och hans parti. Men föga förvånande har Alliansen inte hållit med och i stället velat ha en annan utredning. Och när det i dag tas upp i riksdagens finansutskott får de backning – från Sverigedemokraterna.

Bild: TT

Något som enligt Sveriges Radio beror på att de rödgrönas utredning, enligt Sverigedemokraterna själva, bara har som syfte att stoppa privata aktörer inom välfärden.

– Det som Alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, till Sveriges Radio.

Bild: TT

Det betyder att finansutskottet i ett tillkännagivande, som inte är bindande, kommer att uppmana regeringen att omarbeta sitt utredningsförslag. Anledningen till att Sverigedemokraterna vill stoppa utredningen är enligt Oscar Sjöstedt att Vänsterpartiet fått för mycket makt.

Som jag ser det är den utredning som regeringen tillsatt inte socialdemokratisk politik, det är Vänsterpartiets politik, säger han till Sveriges Radio.

Bild: TT

Sverigedemokraten håller också med om att det självklart är en del av ett politiskt spel men säger att huvudfrågan är bra välfärdstjänster.

– Det finns ingen rapport eller utredning som kan visa att de privata aktörerna håller en lägre kvalitet än de offentliga, säger Oscar Sjöstedt till Sveriges Radio.