Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu ska föräldradagarna delas – helt lika

- 31/05/2015, 11:23 -
1 av 2

COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery / TT

2 av 2

COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery / TT

Socialdemokraterna har röstat ja till en en föräldraledighet som ska delas lika mellan föräldrarna.

I dag röstade Socialdemokraterna ja till en individualiserad föräldraförsäkring. Det innebär att de ska jobba för att förädlraförsäkringen på sikt ska bli helt delad.

Man vill att föräldraledigheten ska knytas till mamman respektive pappan i lika stor utsträckning – så att båda är föräldralediga lika mycket. Ledigheten är då resereverad och kan inte överlåtas till den andra föräldern – vill en vara ledig mer än hälften får hen inga pengar under den tiden.

I lördags ställde sig partistyrelsen bakom förslaget.

– Det som är nytt är att man tydligt uttalar att en individualisering är målet. Det är en skärpning jämfört med det som sas tidigare med "ett jämnare uttag". Däremot är det inte tidsatt när det ska vara genomfört, sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Aftonbladet då.

Men inte alla är positivt inställda en individualiserad ledighet.

För två år sedan bestämde partiet att de skulle sikta på att införa en tredje pappamånad – vilket blir verklighet nästa år. Om Socialdemokraterna följer det exemplet även den här gången kan vi alltså se en individualiserad föräldraförsäkring om några år.

Vill du ha helt delad föräldraledighet?