Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sveriges farligaste nazistorganisation siktar mot riksdagen

SMR under en demonstration.
1 av 4

SMR under en demonstration.

TT BILD

Sammandrabbning mellan SMR och motdemostranter.
2 av 4

Sammandrabbning mellan SMR och motdemostranter.

TT BILD

SMR.
3 av 4

SMR.

TT BILD

4 av 4

TT BILD

Nyheter | 13/07/2015 17:30

De planerar att ställa upp i valet 2018.

Sveriges farligaste nazistorganisation, Svenska Motståndsrörelsen, SMR, planerar att ställa upp i valet 2018.

Enligt Säpo är SMR den nazistiska organisation som utgör störst hot mot Sveriges inre säkerhet. Så här beskrivs organisationen i en Säpo-rapport:

"Svenska motståndsrörelsen är en organisation vars målsättning är att genom revolution etablera ett nationellt och totalitärt styre. De militära influenserna är tydliga och organisationsstrukturen är strikt hierarkisk, sluten och präglas av krav på disciplin."

Medlemmar från SMR har dömts för flera våldsbrott, bland annat för mord 2013.

Valmyndigheten godkände den 9 juli deras ansökan om partibeteckningen Nordiska Motståndsrörelsen efter att de uppgett sig samlat in 1500 namnunderskrifter. Men enligt tidningen Expo är det väntat.

– Det får förödande konsekvenser för många i vårt land, men det är knappast oväntat. Sedan tror jag inte att det finns något underlag för dem att lyckas, säger Alexander Bengtsson, från Expo till Nyheter24.

Foto: TT BILD

Stiftelsen och tidningen Expo bevakar högerextrema grupper i Sverige och Bengtsson tror inte att SMR kommer ändra sig bara för att de ställer upp i val.

– Jag tror inte man ska dra på för stora växlar på grund av det här. Vi kommer inte få se någon stor förändring i organisationen, säger han.

Enligt honom är organisationen känd för att var våldsam där ledarna är kriminellt belastade.

– Om det håller till valet kommer det bli en valrörelse med manifestationer och demonstrationer som leder till våldsamheter. De har ett stort våldskapital och uppmanar bland annat sina medlemmar att bära kniv, säger Alexander Bengtsson.

Men han är inte orolig för att nya partiet ska nå några framgångar.

– Det som återstår att se är om Nordiska Motståndsrörelsen tar över rollen från Svenskarnas Parti som slaskhink för missnöjda Sverigedemokrater. Jag tror att de har före radikal framtoning för att locka dem.

Han oroar sig mer för att det kan skrämma andra.

– I slutändan kan det leda till att personer som vill engagera sig politisk inte vågar.