Här poserar Jimmie Åkesson med högerextrema bandet

Glad stämning på Sverigedemokraternas fest.


När Sverigedemokraterna ställde till med fet sommarfest nere i Blekinge i helgen bjöds det inte bara på surströmming och kräftor. För underhållning stod högerextrema vikingarockbandet Ultima Thule.

Och en som gärna ville vara med på bild med sina musikhjältar var SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Ultima Thule hade sin storhetstid under tidigt 90-tal, med låtar som Sverige, Sverige fosterland, Fädernesland, Festsång i Odens sal och Då svallar vårt vikingablod. Bandet har ofta förknippats med rasism och främlingsfientlighet, inte minst eftersom bandet sponsrades av högerextrema Bevara Sverige svenskt, som inspirades av fascistiska Nysvenska rörelsen och som sedan blev det parti som Sverigedemokraterna är i dag.

– De var ju husband hos Bevara Sverige Svenskt och hos Sverigepartiet som var förlagan till Sverigedemokraterna. Deras första EP som de gav ut sponsrades av Bevara Sverige Svenskt, har Alex Bengtsson på stiftelsen Expo tidigare sagt till Nyheter24.

Tidigare i sommar släppte Ultima Thule nyinspelningar på fyra gamla låtar. Och omslaget, där en vikingliknande figur håller upp en skylt, är snarlikt en gammal sverigemokratisk affisch med budskapet "Bevara Sverige svenskt":

Men nej, det är ju inte första gången Sverigedemokraterna kopplas samman med rasistmusik. Förra året kunde Nyheter24 publicera en unik video där Jimmie Åkesson spelar piano och sjunger Ultima Thules låt Fädernesland.

– Bilden är tagen i samband med en surströmmingsskiva. Det har inte varit någon officiell partiaktivitet utan en privat tillställning. Med respekt för det vill jag inte gå in vidare i detalj kring detta firande, säger Christian Krappedal, presstalesperson för Sverigedemokraterna, till Nyheter24.

Men han menar att det inte är problematiskt att Ultima Thule uppträdde på SD-festen.

– Gällande vilka gäster som varit närvarande kan jag bara säga att partiet och dess företrädare är noga med vilka man väljer att figurera tillsammans med och tar avstånd ifrån alla högerextrema parter. Att Ultima Thule spelat på skivan är ingenting som strider emot detta.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fräscht?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.