Söder och Åkesson.
1 av 6
Söder och Åkesson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gustav Kasselstrand.
2 av 6
Gustav Kasselstrand. - Foto: Anders Wiklund / TT
Mikael Jansson.
3 av 6
Mikael Jansson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
David Lång.
4 av 6
David Lång. - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkesson.
5 av 6
Jimmie Åkesson. - Foto: © Rickard Nilsson / Rickard Nilsson/TT
Björn Söder.
6 av 6
Björn Söder. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så försöker Björn Söder kuppa mot Jimmie Åkesson

Nya interna stridigheter i Sverigedemokraterna.


När Sverigedemokraternas partistyrelse slog fast att ungdomsförbundet SDU skulle bort blev en spricka inom partiet allt tydligare – och enligt Expressen förbereder nu andre vice talmannen Björn Söder, tillsammans med partistyrelseledamöterna Mikael Jansson och David Lång, ett internt kuppförsök mot Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

Bild: TT

De tre, som även efter uteslutandet av av den sparkade SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand ska ha umgåtts med denne privat, ska ha röstat mot övriga partistyrelsen men blivit överkörda.

Bild: TT

Tidningen skriver att de tre meddelat valberedningen att de "står till förfogande till samtliga poster i partiet". Något som, enligt Expressen, innebär att de är beredda att utmana partiledningen under landsmötet i november.

– Det står varje medlem fritt att kandidera till poster i partiet, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Bild: TT

Ingen av de tre ska dock ha några planer på att utmana Åkesson om partiledarskapet utan i stället ska det handla om att de vill försvara sina platser i partiets verkställande utskott och i partistyrelsen.

Bild: TT

Expressen har varit i kontakt med Söder som inte vill ge några kommentarer – något som däremot den före detta partiledaren Mikael Jansson gjort. Han bekräftar att han nominerat sig själv till samtliga poster i partistyrelsen.

"Vilka andra som har nominerat sig vill jag inte kommentera eftersom det normalt tillhör en sluten process. Dock kan jag säga att vi är några som har nominerat oss till samtliga poster i partistyrelsen som en följd av Åkessons sjukskrivning. Åkesson är en självklar ledare, men om han kliver av är det mer oklart vem som bör ta över", skriver han i ett mejl till Expressen

/
SDU
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Söder eller Åkesson?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Socialdemokraterna vill se ett totalstopp för nya vinstdrivande friskolor.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.