Stockholm

Så försöker Björn Söder kuppa mot Jimmie Åkesson

Söder och Åkesson.
1 av 6
Söder och Åkesson. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gustav Kasselstrand.
2 av 6
Gustav Kasselstrand. Foto: Anders Wiklund / TT
Mikael Jansson.
3 av 6
Mikael Jansson. Foto: TT NYHETSBYRÅN
David Lång.
4 av 6
David Lång. Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkesson.
5 av 6
Jimmie Åkesson. Foto: © Rickard Nilsson / Rickard Nilsson/TT
Björn Söder.
6 av 6
Björn Söder. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nya interna stridigheter i Sverigedemokraterna.


Läs mer

När Sverigedemokraternas partistyrelse slog fast att ungdomsförbundet SDU skulle bort blev en spricka inom partiet allt tydligare – och enligt Expressen förbereder nu andre vice talmannen Björn Söder, tillsammans med partistyrelseledamöterna Mikael Jansson och David Lång, ett internt kuppförsök mot Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

Bild: TT

De tre, som även efter uteslutandet av av den sparkade SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand ska ha umgåtts med denne privat, ska ha röstat mot övriga partistyrelsen men blivit överkörda.

Bild: TT

Tidningen skriver att de tre meddelat valberedningen att de "står till förfogande till samtliga poster i partiet". Något som, enligt Expressen, innebär att de är beredda att utmana partiledningen under landsmötet i november.

– Det står varje medlem fritt att kandidera till poster i partiet, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Bild: TT

Ingen av de tre ska dock ha några planer på att utmana Åkesson om partiledarskapet utan i stället ska det handla om att de vill försvara sina platser i partiets verkställande utskott och i partistyrelsen.

Bild: TT

Expressen har varit i kontakt med Söder som inte vill ge några kommentarer – något som däremot den före detta partiledaren Mikael Jansson gjort. Han bekräftar att han nominerat sig själv till samtliga poster i partistyrelsen.

"Vilka andra som har nominerat sig vill jag inte kommentera eftersom det normalt tillhör en sluten process. Dock kan jag säga att vi är några som har nominerat oss till samtliga poster i partistyrelsen som en följd av Åkessons sjukskrivning. Åkesson är en självklar ledare, men om han kliver av är det mer oklart vem som bör ta över", skriver han i ett mejl till Expressen

Söder eller Åkesson?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.