Torsdag 19 Maj
Stockholm

Ny mätning: SD är största partiet

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/ TT

I en ny mätning från Yougov är Sverigedemokraterna största parti.

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flykting- och invandringsfrågan är i topp hos svenskarna just nu och Sverigedemokraterna är största parti, enligt en ny Yougovmätning som publicerats i Metro.

Mätningen har bland annat rankat de politiska frågor som just nu anses som viktigast och flykting- och invandringsfrågan ligger med klar majoritet i topp, på 53 procent. Det är en ökning med sju procentenheter från augusti.

– Det är en fråga som är oerhört dominerande nu. Och det är en fråga som gynnar SD, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till Metro.

Sverigedemokraterna når rekordsiffror i mätningen och blir största parti på 27,3 procent. Dock är ökningen inom felmarginalen. Socialdemokraterna får 21,8 procent och Moderaterna hamnar på 20 procent.

– Det visar att när man talar om det som är Sverigedemokraternas starka frågor, flyktingar och invandring, så har de fördelar av det i opinionen. Trots medieuppmärksamheten på de positiva sidorna i flyktingfrågan den senaste tiden, säger Holmberg till Metro.

Även Centerpartiet och Kristdemokraterna ökade i mätningen, som baserar sig på självrekryterande onlinepaneler. Den här gången har 1 515 personer svarat under perioden 10 till 14 september. Mätmetoden har kritiserats för att den bygger på självrekrytering.

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela