Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. - Foto: Henrik Montgomery/ TT

Ny mätning: SD är största partiet

I en ny mätning från Yougov är Sverigedemokraterna största parti.


Flykting- och invandringsfrågan är i topp hos svenskarna just nu och Sverigedemokraterna är största parti, enligt en ny Yougovmätning som publicerats i Metro.

Mätningen har bland annat rankat de politiska frågor som just nu anses som viktigast och flykting- och invandringsfrågan ligger med klar majoritet i topp, på 53 procent. Det är en ökning med sju procentenheter från augusti.

– Det är en fråga som är oerhört dominerande nu. Och det är en fråga som gynnar SD, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till Metro.

Sverigedemokraterna når rekordsiffror i mätningen och blir största parti på 27,3 procent. Dock är ökningen inom felmarginalen. Socialdemokraterna får 21,8 procent och Moderaterna hamnar på 20 procent.

– Det visar att när man talar om det som är Sverigedemokraternas starka frågor, flyktingar och invandring, så har de fördelar av det i opinionen. Trots medieuppmärksamheten på de positiva sidorna i flyktingfrågan den senaste tiden, säger Holmberg till Metro.

Även Centerpartiet och Kristdemokraterna ökade i mätningen, som baserar sig på självrekryterande onlinepaneler. Den här gången har 1 515 personer svarat under perioden 10 till 14 september. Mätmetoden har kritiserats för att den bygger på självrekrytering.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.