Sverigedemokraten klädde ut sig, i gamla kläder och med färg i ansiktet.
1 av 3
Sverigedemokraten klädde ut sig, i gamla kläder och med färg i ansiktet. - Foto: TT
Genrebild.
2 av 3
Genrebild. - Foto: TT
Sånt som SD gör.
3 av 3
Sånt som SD gör. - Foto: TT

Sverigedemokraten: Jag var inte utklädd till tiggare – jag var fattig

Under lördagen uppmärksammades att en Sverigedemokrat klätt ut sig – till något som många tolkade som en tiggare. Nu säger hon att det inte alls var så.


I går uppmärksammades Sverigedemokraten Monessa Erenbo för att ha klätt ut sig. Östersunds-Posten var först med att rapportera att Erenbo klätt ut sig till tiggare och flera andra medier skrev också om det.

När Nyheter24 kontaktar henne säger hon att hon inte alls var utklädd till tiggare – hon skulle föreställa en fattig person.

– För det första var jag inte tiggare, det hade ingeting med tiggerifrågan att göra. Det hade att göra med hur lätt det har att hamna i fattigdom, säger Erenbo till Nyheter24.

Så vad var du utklädd till?

– En fattig människa, säger hon och berättar:

– Jag minns att jag såg en fattig människa på metron i Paris, jag tror det var på 80-talet. Samhället är så skört, det är så lätt att hämna där.

För att likna en fattig människa hade hon klätt sig i sina egna gamla kläder och haft färg i ansiktet för att se smutsig ut. Erenbo säger att hon inte stör sig på människor som tigger och att hon själv inte har det så bra ställt.


– Själv lever jag på marginalen, på gränsen till fattigdom. Det behövs inte mycket de drar undan för att de ska gå riktigt dåligt.

Utklädnaden var hennes egen idé och inte förankrat i partiet, även om det skedde samtidigt som foldrar för Sverigedemokraterna delades ut.

Varför är du Sverigedemokrat?

– Jag gick med i partiet den dagen någon i Riksdagen, vilket parti minns jag inte, sa att nu skulle vi inte få sjunga "Den blomstertid nu kommer" i kyrkan och ingen protesterade. Då gick jag med. Jag var moderat förut, säger hon och fortsätter:

– Och någon rasist är jag absolut inte. När jag levt det liv jag levt då har jag tyckt minst om svenskar och mer om andra, tycker de är mer trevliga och utåtriktade. Det är ett bra land att bo i men svenskarna som personer är inte så upplyftande.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det okej att klä ut sig till fattig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.