Kareliusson är gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm.
1 av 3
Kareliusson är gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm. - Foto: SLL / TT
Dan Kareliusson.
2 av 3
Dan Kareliusson. - Foto: SLL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har flera gånger sagt att partiet har nolltolerans mot rasism.
3 av 3
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har flera gånger sagt att partiet har nolltolerans mot rasism. - Foto: TT

SD:aren om våldtäktsförsök: "Vad annat kan Sveriges folk vänta sig av muslimer"

Sverigedemokraten Dan Kareliusson tror att våldtäktsförsök och dödshot blir vanligare i Sverige på grund av muslimer. Det skriver han på Facebook.


Sverigedemokraterna säger sig ha nolltolerans mot rasism i partiet. Det hindrade inte Sverigedemokraten Dan Kareliusson får att påstå att Sverige får vänta sig våldtäktsförsök och mordhot av muslimer.

Kareliusson är gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm. På sin Facebooksida har han delat en artikel från Allehanda med rubriken "Mobb skulle våldta kvinna och döda sonen – anmälda för olaga hot".

Under länken kommenterar Kareliusson själv: "Vad annat kan Sveriges folk vänta sig av muslimer".


Bildkälla: Faksimil / Facebook

Anmärkningsvärt är att det inte någonstans i artikeln står att det rör sig om just muslimer. Kareliusson är däremot övertygad om att det är det efter att han läst artikeln.

– Nu vet jag att det handlar om det för jag bor här uppe delvis. Det är en förläggning, säger han till Nyheter24.

Han säger att han inte vill dra alla muslimer över en kam, men ändå skriver han att det här är vad Sveriges folk får vänta sig av muslimer. Hyffsat motsägelsefullt.

När du tror det är borde vara nog drar han till med en "Jag har vänner som är muslimer." Well, okej.


Bildkälla: SLL

– Nej, jag har vänner som är muslimer så det kan inte gälla alla. Man måste formulera sig så det väcker uppmärksamhet, säger Kareliusson om sin kommentar.

Vi är många som har vänner som är Sverigedemokrater, kanske ska vi se det här som SD:s godkännande att börja generalisera och kalla dem alla för rasister?

Inget Sverigedemokraterna står bakom

Partiet tar avstånd från Kareliussons kommentar.

– Det är ytterst beklagligt. Att uttala sig om muslimer som grupp på det här sättet är inget som Sverigedemokraterna som parti står bakom, säger Linda Myrin, presstalesperson för Sverigedemokraterna, till Nyheter24.

Det här är ändå en högt uppsatt Sverigedemokrat. Vad kan det bli för följder?

– Det kan bli fall för utredning, skulle jag tro, säger Myrin.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.