Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
6733
reaktioner idag

Moderaterna vill hindra nyanlända från att använda välfärden

Ett nytt förslag från Anna Kinberg Batra och Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson menar att nyanlända som fått tillfälliga uppehållstillstånd inte ska få samma rätt till välfärden som andra.

Moderaterna vill begränsa välfärden.

Det skriver Kinberg Batra och Kristersson i dag på DN Debatt.

I vår kommer regeringen införa tillfälliga uppehållstillstånd. Och då vill Moderaterna begränsa möjligheterna för de som precis kommit till Sverige att använda sig av välfärdssystemet, så som vård, skola och äldreomsorg. Det skriver Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson på Dagens Nyheters debatt-sida i dag.

"Det kan inte vara en självklar del av det svenska samhällskontraktet att den som inte bor permanent i landet, och inte har arbetat här, ska ha samma tillgång till välfärdstjänster som den med permanent uppehållstillstånd, med svenskt medborgarskap eller som den som genom arbete har kvalificerat in sig i vårt välfärdssystem", skriver Kinberg Batra och Kristersson på DN Debatt.

Exakt hur förslaget kommer se ut eller vad det konkret kommer att innebära för nyanlända framgår dock inte av artikeln. I dag har människor med permanent uppehållstillstånd tillgång till fullgod vård, asylsökande har rätt till viss vård.

Mer:

Kristoffer Appelquist driver med högerextrem profil – och det är sjukt kul