S tappar.
1 av 2
S tappar. - Foto: TT
2 av 2
- Foto: FREDRIK KARLSSON / Fredrik Karlsson / TT

Historiskt lågt stöd för Socialdemokraterna i ny mätning

Socialdemokraterna tappar fyra procentenheter och får en bottennotering i Demoskops senaste väljarbarometer – och Moderaterna blir största parti. Gapet mellan allianspartierna och de rödgröna växer till nästan sju procentenheter.


Demoskops väljarbarometer har aldrig tidigare visat en lägre siffra för Socialdemokraterna och de rödgröna partierna sedan mätningarna inleddes för 26 år sedan.

I den senaste mätningen svarade 23 procent att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag, jämfört med 27,3 procent i januari. De rödgröna partierna samlar 35,7 procent av väljarna, en tillbakagång med 2,7 procentenheter sedan förra månaden.

Förlorar män
Socialdemokraternas tapp är särskilt stort bland män, enligt Demoskop.

– Under längre tid har partiet tappat mark som ett brett medelklassparti för förvärvsarbetande. Medelåldern bland sympatisörerna har långsamt krupit uppåt och de har haft svårt att vinna de unga, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till expressen.se.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till Expressen att stödet är för lågt.

– Det borde vara högre naturligtvis. Det sticker jag inte alls under stol med. Vi har påbörjat ett väldigt viktigt samhällsbygge som jag känner mig helt trygg med, och jag känner att det är rätt för Sverige. Vi har slutat med skattesänkningar, nu är det gemensamma investeringar som gäller, säger Löfven till expressen.se.

– Människor känner oro, inte minst i flyktingsituationen, och den oron är förståelig och jag begriper den fullt och väl.

Moderaterna störst
Moderaterna har gjort en omvänd resa jämfört med S sedan den tidigare mätningen och blir största parti: 27,2 procent ger nu sitt stöd till partiet jämfört med 23,8 procent i januari. Det sammanlagda stödet för de borgerliga allianspartierna, 42,6 procent, är det högsta på tre år i en Demoskopmätning.

Sverigedemokraterna ökar från 18,7 procent i januari till 18,8 i februari.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.