Moderaternas Johan Forssell öppnar för att kunna straffa ensamkommande som ljuger om sin ålder.
1 av 3
Moderaternas Johan Forssell öppnar för att kunna straffa ensamkommande som ljuger om sin ålder. - Foto: tt
Han vill att Migrationsverket återupptar åldersbedömningar av ensamkommande.
2 av 3
Han vill att Migrationsverket återupptar åldersbedömningar av ensamkommande. - Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT
Forssell öppnar också dörren för att det kan bli konsekvenser för den som ljuger.
3 av 3
Forssell öppnar också dörren för att det kan bli konsekvenser för den som ljuger. - Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna vill ha tuffare tag mot ensamkommande som ljuger om sin ålder

Moderaterna vill ha mer ordning och reda i åldersbedömningarna av ensamkommande flyktingbarn. Nu öppnar Johan Forssell för rättsliga konsekvenser för den som ljuger.


På måndagmorgonen publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel där toppmoderater ute i landet gick ut och krävde att åldersbedömningar av ensamkommande barn måste återupptas, och att man inte längre bara ska gå efter muntliga uppgifter från den som kommer hit.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson, Johan Forssell, håller med om kritiken, och han menar att regeringen inte gör tillräckligt för att säkerställa åldern på de ensamkommande.

– Vad som behövs är att regeringen tar ansvar för att Migrationsverket återupptar de här bedömningarna och gör det i samtliga fall där åldern är osäker, där det inte är uppenbart att man är under 18 år, säger Forssell till Nyheter24.

Den som ljuger kan straffas

Forssell öppnar också för att det kan bli rättsliga konsekvenser för den som medvetet försöker lura systemet.

– Vi kommer att se över om vi kan stärka incitamenten för att alltid tala sanning. Asylrätten är alltid grundläggande, men om man medvetet anger falska uppgifter kan det vara rimligt att det ger andra typer av konsekvenser. Nedsättning av ersättning är ett sådant exempel. Det får vi se över, säger Forssell.

Skulle det kunna påverka asylärendet i övrigt?

– Asylrätten är grundläggande, har man skyddsskäl har man skyddsskäl. Men om någon medvetet lämnar falska uppgifter bör utgångspunkten vara att det ska ge konsekvenser. Det gäller i alla system.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Forssell?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.