1 av 2
- Foto: TT
2 av 2
- Foto: centerpartiet

CUF-topparna vill ha abort för män: "Män måste ha möjlighet att säga ifrån"

Låt män som inte vill bli pappor avsäga sig faderskapet under graviditeten. Det föreslår idag några toppar inom Centerpartiets Ungdomsförbund.


Flera ledande ungdomspolitiker i Centerpartiets Ungdomsförbund CUF vill att det ska vara möjligt för män att göra så kallad juridisk abort, alltså att kunna avsäga sig faderskapet under graviditeten. Det skriver de i en debattartikel på Nyheter24 i dag.

– Man kan bli förälder utan att vilja det. Vi tycker att man ska ta ansvar när det gäller preventivmedel men vissa slarvar. Som man kan man sedan försättas i en situation där man har noll kontroll över sitt liv, eftersom man juridiskt sett är barnets far. Det är inte jämlikt, säger Andreas Eriksson, som sitter i CUF:s förbundsstyrelse, till Nyheter24.

CUF som förbund ställer sig inte bakom förslaget, men Andreas Eriksson hoppas att frågan snart kommer att drivas igenom i förbundet.

– Man får inte glömma att det här är en väldigt känslig fråga. Men samtidigt ställer man stora krav på människor som kanske inte tänkte på om de ville ha barn eller inte när de hade sex senast.

Ett argument mot det här är ju att många män redan nu smiter från sitt ansvar, och att det här skulle göra det lättare att göra det. Hur ser du på det?

– De här situationerna uppstår eftersom det finns en massa fäder som inte ville bli pappor från första början och som aldrig hade möjlighet att säga ifrån. Vi tror att det här förslaget kommer göra att man som man väldigt tidigt under graviditeten göra klart att man inte vill ha barn så att modern är medveten om det här i god tid.

Och från moderpartiet hörs inte direkt några hurrarop när man får reda på att höga företrädare inom ungdomsförbundet skrivit debattartikeln.

– Det är ingen fråga vi driver, det får du ta med CUF, säger Karl-Johan Karlsson, mediestrateg hos Centerpartiet, till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.