Folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) vill inte att Sverige inför en sockerskatt.
1 av 3
Folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) vill inte att Sverige inför en sockerskatt. - Foto: TT / TT
I Storbritannien ska en sockerskatt införas. Den kommer att riktas direkt mot läskproducenter och ha som följd att läsk blir dyrare.
2 av 3
I Storbritannien ska en sockerskatt införas. Den kommer att riktas direkt mot läskproducenter och ha som följd att läsk blir dyrare. - Foto: TT
Gabriel Wikström.
3 av 3
Gabriel Wikström. - Foto: TT

Folkhälsoministern: Ingen sockerskatt i Sverige

En skatt på socker ska göra att färre dricker läsk – och göra att barn får mer idrott i skolan. Så blir det i Storbritannien, men Sveriges folkhälsominister tror inte på en sockerskatt.


En ny lag har införts i Storbritannien. Det handlar om en sockerskatt som kommer att göra läsk dyrare.

Skatten kommer att finansiera en fördubbling av skolidrotten och när Nyheter24 skrev om det tidigare blev reaktionerna bland annat så här:

Bildkälla: Faksimil Facebook

Men Sverige då, borde en sockerskatt införas här? Nej, inte enligt folkhälsoministern Gabriel Wikström, Socialdemokraterna.

– Vi har exempel från andra länder som infört liknande skatt och det har inte fungerat så bra. Till exempel i Danmark visade det sig inte ha så stor effekt på konsumtion och vara svår att administrera, säger Gabriel Wikström till Nyheter24.

För att minska intaget av till exempel socker och fett tror folkhälsoministern i stället på ett samarbete med livsmedelsbranscher, utbildning och mer fysisk aktivitet i skolorna.

– Man kan tänka sig att vi gör en överenskommelse med branschen om att frivilligt minska förekomsten av ämnen. Vi samarbetar för mer information och identifierar vissa riskgrupper för att etablera sundare kostvanor.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde sockerskatt införas i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.