Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ung Vänster vill att alla tjejer får lära sig självförsvar i skolan

- 08/05/2016, 14:41 -
1 av 3

Ung Vänster / TT

2 av 3

Ung Vänster

3 av 3

TT

Vänsterpartiets ungdomsförbund vill se feministiskt självförsvar på schemat för alla tjejer i skolan.

Tjejer borde få lära sig feministiskt självförsvar i skolan, det tycker Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster.

Hanna Cederin är förbundsordförande i Ung Vänster och hon vill att alla unga kvinnor får möjlighet att lära sig att försvara sig själv. Hon har själv under flera års tid instruerat tjejer i feministiskt självförsvar, men hon tycker att skolan borde ha ett ansvar att lära ut det.

– Sexuella trakasserier är vanligt och unga tjejer känner sig sällan säkra någonstans, säger Cederin till Nyheter24.

Hon menar att de sexuella övergrepp som drabbar kvinnor borde tas på större allvar och att ett steg mot att göra så är att se till att alla kvinnor och tjejer får gå feministiskt självförsvar.

– Vi vill att det ska införas i skolan för det är något alla har rätt till. Sexuella övergrepp är ett samhällsproblem och kvinnor borde ha makt över sin kropp.

Vill Ung Vänster alltså lära unga tjejer att slåss? Nej, de vill lära tjejer att försvara sig – för fysiskt motstånd är inte det enda som feministiskt självförsvar innebär.

– Det är inte bara fysiskt utan handlar också om att skuldbefria tjejer, säger Cederin.

Det handlar lika mycket om att se att sexuella övergrepp är något som kvinnor utsätts för och att det aldrig är deras eget fel. Ungdomsförbundet är inte ensamma om att vilja se feministiskt självförsvar på tjejers schema, Vänsterpartiet håller med.

Borde elever lära sig feministiskt självförsvar?