Isabella Lövin har utsetts till nytt språkrör efter Åsa Romson.
1 av 2
Isabella Lövin har utsetts till nytt språkrör efter Åsa Romson. - Foto: Nyheter24
"Jag hoppas att vi snart är i ett läge i det här landet där människor bedöms för vilka de är och vad de åstadkommit och inte utifrån kön." säger Lövin.
2 av 2
"Jag hoppas att vi snart är i ett läge i det här landet där människor bedöms för vilka de är och vad de åstadkommit och inte utifrån kön." säger Lövin. - Foto: Nyheter24

Isabella Lövin: "Jag vet att det i många lägen är en svår situation att vara kvinna"

Miljöpartiet har bestämt sig för att det vill ha Isabella Lövin som kvinnligt språkrör. Så här säger hon om att ta över efter Åsa Romson.


I dag beslutade Miljöpartiet att Isabella Lövin ska ersätta Åsa Romson på posten som kvinnligt språkrör i partiet.

Lövin sitter redan i regeringen och är biståndsminister. Nu kommer hon alltså leda Miljöpartiet tillsammans med Gustav Fridolin och det här var hennes första ord till pressen efter att hon valts.

– När valberedningen valde mig var det en väldigt stark uppmaning till mig att säga ja till att bli kandidat och det gjorde jag efter noga övervägande, säger hon till Nyheter24.

Åsa Romson var många gånger i blåsväder under sin tid som MP-språkrör. Ibland höjdes röster om att hon var extra utsatt på grund av sitt kön, Isabella Lövin är inte orolig att det ska drabba henne.

Vissa menar att Romson fick mer kritik än Gustav Fridolin just för att hon är kvinna. Är du rädd att det ska drabba dig?

– Nej, det är jag inte. Jag vet att det i många lägen är en svår situation att vara kvinna och det är många som vittnar om det, säger Lövin och fortsätter:

– Jag tycker Åsa har sagt väldigt tydligt att hon inte ser frågan i det ljuset. Jag hoppas att vi snart är i ett läge i det här landet där människor bedöms för vilka de är och vad de åstadkommit och inte utifrån kön.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Isabella Lövin?
Tack för din röst!