Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven: Brottsligheten i utsatta områden är akut

- 08/06/2016, 18:21
Stefan Löfven besökte Rinkeby i dag.
1 av 2

Stefan Löfven besökte Rinkeby i dag.

Karl Anders Lindahl

Han menar att problemet med brottsligheten är akut.
2 av 2

Han menar att problemet med brottsligheten är akut.

Karl Anders Lindahl

Statsministern var på besök i Rinkeby, och i en intervju med Nyheter24 berättar han om hur han tror att brottsligheten och utanförskapet ska tas itu med.

På onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven Stockholmsförorten Rinkeby för att sitta och snacka lite med företrädare från polis, skola och civilsamhället.

Den senaste tiden har debatten handlat mycket om den brottslighet som finns i utsatta områden, och Löfven menar att den största utmaning handlar om arbete och utbildning.

– Jag skulle säga att det är arbetslöshet. Man ska kunna försörja sig och ha en känsla av att man bidrar. Men har man för låg utbildning är det svårt på arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven till Nyheter24.

Vad skulle du säga är det mest akuta som måste tas itu med?

– Brottsligheten. Men det är också akut att folk kommer ut ur hopplöshet och får man en möjlighet till utbildning och arbete. Polisen har projekt för dem som vill komma ut ur kriminaliteten som varit framgångsrikt.

Stefan Löfven menar nu att man är beredd att satsa mer pengar på polisen för att stärka närvaron i utsatta områden.

– Vi har tillfört mer resurser till polisen, men vi kommer att behöva lägga till ännu mer. Polisen måste skapa en tillit och ett långsiktigt förtroende.

Skulle du själv kunna tänka dig att bo i Rinkeby?

– Det är en spekulativ fråga. Det finns många ställen i Sverige jag skulle vilja bo på, men jag märker när jag går här att det finns en värme och energi som jag tycker är mycket positiv, säger statsminister Stefan Löfven till Nyheter24.

Har du förtroende för Löfven?