1 av 2
- Foto: TT
2 av 2
- Foto: TT

​Kristdemokraterna vill att flyktingar ska arbeta – utan att få betalt

I dag kommer Ebba Busch Thor med ett nytt utspel, och det handlar om att bryta passiviteten på asylboenden.


Lagom till partiets dag under Almedalsveckan kommer nu Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor med ett nytt utspel om integration.

Förslaget går ut på att nyanlända ska skriva på ett kontrakt när de kommer till Sverige, där de bland annat ska vara tillgänglig för arbetsmarknaden, lära sig svenska och få samhällsinformation. Tanken är att detta ska bryta passiviteten på asylboenden.

Ebba Busch Thor i ett regnigt Visby

Men man ska också låta asylsökande att utföra annat arbete – utan att direkt få betalt. “Det kan handla om reguljärt arbete eller att bistå med lokalvård, matlagning eller vaktmästartjänster på det asylboende där man bor. Kommunen eller ideella föreningar kan också tillhandahålla möjligheter för asylsökande att arbeta”, skriver Ebba Busch Thor i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Arbetet ska gälla 16 timmar i veckan, och om den asylsökande inte vill kommer dagersättningen att sänkas. Den ersättningen ligger i dag på max 71 kronor om dagen.

– Det kan röra sig om flera sysslor i boendet bland annat, städning, matlagning och så vidare. Men tanken är att det ska leda in i arbete, säger Ebba Busch Thor till Sveriges Radio.

Utspelet kommer i en tid då Kristdemokraterna har svårt att lyfta i opinionen, och i nuläget ser det ut som att det blir svårt för partiet att stanna kvar i riksdagen. I vissa undersökningar ligger de till och med under tre procent. Senast i dag kom en undersökning från Sifo som visade att endast 1,9 procent av befolkningen ser sig som KD:s kärnväljare, skriver SVT.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.