5 saker du måste veta om Ekeroth och Schulmans nazi-bråk

- 08/08/2016, 09:58 -
Alex Schulman och Kent Ekeroth är i bråk.
1 av 5

Alex Schulman och Kent Ekeroth är i bråk.

TT

Kent Ekeroth.
2 av 5

Kent Ekeroth.

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

Morgan Johansson.
3 av 5

Morgan Johansson.

TT NYHETSBYRÅN

Alex Schulman, Expressen.
4 av 5

Alex Schulman, Expressen.

TT

Richard Jomshof tycker att Ekeroths inlägg är rimligt.
5 av 5

Richard Jomshof tycker att Ekeroths inlägg är rimligt.

TT NYHETSBYRÅN

Har du missat allt som hänt efter att SD-toppen Kent Ekeroth ville låsa in asylsökande? Här är en sammanfattning.

1. ”Ska ej få vistas fritt”

Allting började den 3 augusti med att Sverigedemokraternas profilerade riksdagspolitiker Kent Ekeroth delade en artikel från svt.se som handlade om att asylsökande demonstrerat utanför riksdagshuset i Stockholm. I delningen skriver Ekeroth upprört: "Rätt avskyvärt att asylsökande tar sig friheten att säga till Sverige vad vi borde göra eller ej. Som om de har en rättighet att vara här. De borde inte ens ha rätt att få hålla demonstrationer - det borde vara förbehållet medborgare. Dessutom; detta är ytterligare ett argument varför asylsökande inte ska få vistas fritt”.

Dagen innan hade Ekeroth delat en artikel från Dagens Nyheter med en liknande slutsats. ”De ska inte gå fritt i vårt samhälle. Borde va en självklarhet”, skrev Ekeroth då.

2. Inläggen uppmärksammas

Inlägget blev strax efter uppmärksammat av den granskande bloggen Inte rasist men… Artikeln blev friskt delad på Facebook och Twitter.

3. Alex Schulman ger sig in i fajten – och jämför SD med nazister

Ekoroths inlägg blev ännu mer uppmärksammade när Expressens krönikör Alex Schulman skrev texten ”Ekeroths syn på asylsökande påminner om nazisterna den 7 augusti. Schulman går där till hård attack mot Ekeroth, och texten fick stort genomslag. På bara ett dygn fick den över 12 000 delningar. ”Asylsökande har rätt att vara här. Asylsökande har rätt att säga vad de tycker. Varför säger ingen ifrån? Hur kan det ha gått så här långt?”, frågar sig Schulman i texten.

4. Skiten brakar loss

Nu blir Ekeroths åsikter en riksnyhet på riktigt, och flera stora medier hakar på. Till Svt säger justitieminister Morgan Johansson så här:

– Rätten att demonstrera och uttrycka sin åsikt är djupt rotad i vårt land och befäst i den svenska grundlagen. Vi ska fortsätta att stå upp för allas rätt att yttra sig och bilda opinion.

5. Men SD backar Ekeroth

Trodde du kanske nu att Sverigedemokraterna skulle ta avstånd från Ekeroths vilja att låsa in folk som inte gjort något fel? Icke då.

– Uttalandet är fullt rimligt. Medan asylsökande väntar på beslut borde de befinna sig i förvar tills de vet om de får stanna. Det handlar om rikets säkerhet, säger partisekreteraren Richard Jomshof till TT, skriver Svenska Dagbladet.

Är det rimligt att jämföra SD med nazister?