Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson om förslaget om tiggeriförbud: "Verkligen på tiden!"

- 19/08/2016, 09:37
Jimmie Åkesson är starkt positiv till sossarnas nya linje.
1 av 3

Jimmie Åkesson är starkt positiv till sossarnas nya linje.

TT

Tobé gillar också det.
2 av 3

Tobé gillar också det.

TT

Men S-studenters Elin Ylvasdotter är kritisk.
3 av 3

Men S-studenters Elin Ylvasdotter är kritisk.

S-studenter

Civilministern öppnar nu för att diskutera tiggeriförbud – och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Förslaget slog ner som en bomb på torsdagskvällen. Socialdemokratiska civilministern Ardalan Shekarabi vill utreda möjligheterna att införa ett tiggeriförbud i Sverige.

– Det är naturligt att vi tar del av erfarenheterna från andra länder, sa Shekarabi till DN då.

En som jublade högst var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. "Det var verkligen på tiden!", skriver han på sin Facebook-sida.

– Så mycket hat och så många fula ord som kastats på mig och mina partivänner under alla år som vi drivit frågan om tiggeriförbud. Och så mycket brist på verklighetsförankring som funnits i debatten, fortsätter Åkesson.

Men även Moderaterna välkomnar förslaget.

– Vi välkomnar om S nu har vaknat upp och är beredda att ta krafttag mot det här allvarliga samhällsproblemet, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till Expressen.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Men alla är inte positivt inställda, och Shekarabi får nu tung kritik från de egna leden. Elin Ylvasdotter, ordförande för Socialdemokraternas studentförbund, S-studenter, är mycket kritisk.

– Detta gör mig besviken. Ett förbud är varken en bra eller hållbar lösning, det löser absolut ingenting. Det tar inte människor ut ur fattigdom, säger Ylvasdotter till Nyheter24.

Elin Ylvasdotter är besviken på Shekarabi.

Och kritiken har varit tung från flera håll. Så här skriver Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post på Twitter:

Även Grön ungdoms före detta språkrör Magda Rasmusson tycker förslaget är riktigt kasst:

Vill du ha tiggeriförbud?